PUBLICITAT

La CEA es queixa del tracte als empresaris estrangers

  • Demana un estatus legal per als que volen empreses a Andorra i a fora
el periòdic
ANDORRA LA vELLA

Periodic
El Servei d'Immigració. Foto: ANA

El vicepresident executiu de la Comissió de Relacions Internacionals de la CEA, Pere Augé, va explicar ahir que arran de l'aprovació de la Llei d'inversions estrangeres, que permet als no residents crear empreses al país, ha sorgit una problemàtica a causa de l'absència d'un estatus legal específic en el cas d'empresaris que es volen establir a Andorra i que alhora mantenen els seus negocis en altres països. Tal com va indicar Augé, el Servei d'Immigració els aplica els mateixos criteris que la resta de treballadors residents, per la qual cosa tenen problemes a l'hora d'obtenir el permís de residència, mentre que «haurien de tenir un tracte diferent». En canvi, la recent reforma de Llei d'immigració no ha contemplat aquest nou escenari, i segons Augé, aquestes persones tampoc es poden assimilar a la nova categoria de residències no lucratives per a professionals amb projecció internacional, perquè aquests tenen unes limitacions a l'hora de muntar negocis al Principat.

Moltes demandes / L'advocat, empresari i vicepresident executiu va explicar a l'ANA que s'estan rebent moltes demandes d'inversió estrangera per part d'empresaris, professionals liberals, metges, industrials o emprenedors, que es troben amb el problema que, com que molts d'ells ja desenvolupen activitats econòmiques al seu país i per tant no resideixen tot l'any a Andorra i no hi porten la família, el Servei d'Immigració els posa dificultats.

Augé va assegurar que Immigració «ha estat sempre molt rigorosa amb el control dels treballadors foranis i ara aplica els mateixos criteris a aquests empresaris estrangers que volen establir negocis a Andorra». Segons l'empresari membre de la CEA, «són els administradors dels seus negocis i en canvi els controlen com si fossin un assalariat més», i va assegurar que es donen casos absurds, «com ara que no renovin el permís de residència a una persona que és l'amo d'una empresa amb treballadors al país».

De fet, va afegitrque aquesta nova tipologia d'empresaris tampoc es pot equiparar a la nova categoria de residències no lucratives per a professionals amb projecció internacional, perquè té unes limitacions a l'hora de muntar negocis, ja que només poden exercir un 15% de la seva feina a Andorra i només poden tenir un treballador.

Marc legal / Per tot plegat, el responsable de la Comissió de Relacions Internacionals de la CEA demana als legisladors que creïn «un marc legal adequat» per a aquest nou tipus de residents, ja que s'ha d'entendre que han de tenir una consideració diferent a la dels assalariats, ja que «són empresaris que volen crear activitat econòmica i llocs de treball» i «necessiten tot el suport i tota la flexibilitat possibles».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT