PUBLICITAT

Tres anys d'Escola Verda

  • Onze centres participen ja en diferents accions en favor del medi ambient
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La festa celebrada coincidint amb el Fòrum d'Escoles Verdes del 2011. FOTO: TONY LARA

Ja fa tres anys en que es va implementar a diferents centres educatius del país el projecte Escola Verda, un programa que pretén implicar a tota la comunitat educativa de l'escola en la conservació i la millora del medi ambient. Cada any ha augmentat el nombre d'escoles que s'han anat incorporant. En l'actualitat l'Aula-Taller de La Massana és un dels centres que ha iniciat els tràmits per aconseguir el distintiu. Actualment formen part del programa set escoles del sistema educatiu andorrà, tres de l'espanyol i l'Escola francesa de Canillo.

Els professors, els alumnes, el personal no docent i els pares participen i s'impliquen en les diferents accions que es promouen.

PLA D'ACCIÓ / Cada centre té l'autonomia necessària per determinar el seu pla d'acció, tot i que l'Escola Verda, impulsat pel Ministeri de Medi Ambient i amb la col·laboració del Ministeri d'Educació, treballa «en la recerca de projectes transversals que generin temes comuns entre els col·legis per tal de crear sinergies importants entre tots a nivell d'idees, actuacions,etc», segons explica el responsable del Centre Andorra Sostenible, Javier Gómez. Entre les principals accions que s'estan portant a terme als centres destaquen les mesures d'estalvi energètic com ara, la col·locació de petits cartells als interruptors de llum o detectors presencials. Les actuacions de contenció de la despesa d'aigua se centren, entre d'altres, en la instal·lació de difusors a les aixetes. També els plans d'acció recullen altres àmbits com la mobilitat, el canvi climàtic o el patrimoni natural. El Govern ofereix tots els recursos perquè les escoles puguin implicar-se en la millora i conservació del medi ambient.

PROCEDIMENT / Perquè un centre educatiu obtingui el distintiu i la placa d'Escola Verda cal un procediment a seguir: primer té que elaborar un estudi diagnòstic que permeti saber en que pot ajudar el centre a la sostenibilitat mediambiental i ho ha d'acompanyar d'un pla plurianual, on han de fixar els objectius de millora. La implantació de les diferents accions llistades al pla anual va seguida d'un seguiment que acaba amb una valoració final que ha de permetre que l'escola obtingui el distintiu d'Escola Verda.

DISTINTIU / L'atorgament físic de la placa es fa coincidir amb el fòrum d'Escoles Verdes que se celebra a principis del mes de juny. La primera edició va tenir lloc el 2 de juny de l'any passat, als voltants del Dia Internacional del Medi Ambient. Tots els centres educatius del país estan convidats al reconeixement que el Govern els atorga com a recompensa a la seva contribució a millorar el medi ambient a través de les accions programades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT