PUBLICITAT

Pisco acusa el Govern portuguès de poca sensibilitat

  • Manifesta que és "inadmissible" que un any després del tancament de l'ambaixada encara no estigui en funcionament el consolat honorari
5930494789_reunio4
El diputat socialista portuguès, Paulo Pisco, amb el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa d'aquest diumenge Foto: ANA / M. C.
El diputat socialista portuguès Paulo Pisco ha acusat el Govern del seu país de tenir "un problema d'insensibilitat i de falta de respecte" cap a la comunitat lusa al Principat pel retard en l'obertura del consolat honorari. Pisco ha fet aquestes declaracions a la seu del grup parlamentari socialdemòcrata aquest diumenge després de visitar diversos representants de la comunitat portuguesa al país i ha considerat que tenir tancada l'estructura diplomàtica més d'un any és una "penalització" per als seus conciutadans. D'altra banda, el diputat socialista també ha lamentat que amb el nomenament de José Manuel da Silva com a cònsol honorari, hagi quedat vacant la figura de conseller de les comunitats portugueses i ha apostat per crear un coordinador que les pugui representar.

La decisió del Govern portuguès de tancar l'ambaixada i el consolat a Andorra i deixar-hi un consolat honorari ha centrat la visita del diputat socialista Paulo Pisco al Principat. Pisco ha criticat el retard en l'obertura d'aquesta estructura i ha qualificat d'"enorme error" la reducció de representació consolar al país. D'una banda, ha considerat que el consolat honorari no és suficient per atendre les necessitats de la comunitat lusitana, mentre que de l'altra ha manifestat que és "inadmissible" que un any després del tancament de l'ambaixada encara no estigui en funcionament el consolat honorari; menys quan disposen de local, personal i recursos per poder obrir.

Segons Pisco, aquesta situació denota que el Govern portuguès té "un problema d'insensibilitat i una falta de respecte" pels seus conciutadans que ha d'arreglar "ràpidament".

L'únic que manca, ha exposat el diputat socialista, és la formació per poder realitzar actes de registre civil, com l'emissió de carnets d'identitat. Per això ha demanat al Govern lusità "que surti de la letargia" per dur-la a terme.

En relació amb aquest aspecte, Pisco també s'ha mostrat preocupat per la manca de representació de les comunitats portugueses després que José Manuel da Silva fos nomenat cònsol honorari i deixés vacant la plaça de conseller de les comunitats. Per poder escollir un nou càrrec per eleccions caldria esperar un any més, ha exposat el diputat, per la qual cosa ha instat a les organitzacions de la comunitat lusitana al Principat que es posin d'acord per escollir un coordinador que les pugui representar.

El diputat socialista ha detectat entre els seus conciutadans una situació de desànim molt preocupant, ha dit, perquè en el darrer any han perdut moltes coses. Per aquest motiu, els ha animat a ser més actius i reivindicar els seus drets.

Altres aspectes que ha valorat Pisco han estat la necessitat d'avançar la negociació per evitar la doble tributació, per als empresaris que es volen establir al Principat però també per dinamitzar l'economia; la regulació del dret a vot dels residents per a les eleccions comunals "perquè se senten ciutadans d'aquest país", ha afirmat, i per últim, la integració als currículums educatius del portuguès com a element de formació i com a "instrument fonamental davant la globalització i la internacionalització de l'economia", ha conclòs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT