PUBLICITAT

Les pistes inverteixen 6 milions, per sota de l'exercici anterior

  • Els empresaris de les estacions es mostren «molt optimistes» davant l'arribada del fred
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
Muro escolta la intervenció del president de l'ACEM, Xavier Nolla. Foto: ANA / JOSEP MOLINA

Els empresaris de les 16 pistes d'esquí catalanes han invertit sis milions per adequar les instal·lacions a l'obertura de la temporada, una xifra inferior a la executada l'exercici anterior, segons Xavier Nolla, president de l'Associació Catalana d'estacions d'Esquí i de Muntanya (ACEM). Nolla ha destacat que tot i que la inversió és més baixa, el sector s'ha compromès a mantenir els 17.000 llocs de treball directes que ocupen aquestes instal·lacions, cosa que suposa el mateix nombre que el 2011. Nolla s'ha mostrat «molt optimista» davant la temporada perquè l'arribada del fred d'aquest dies ha permès produir neu a les pistes i es preveu que la temporada es pugui obrir de forma «immediata».

Nolla ha explicat l'esforç que han fet els empresaris de les 16 pistes d'esquí que tot i la caiguda d'usuaris de la temporada passada han invertit sis milions d'euros, per sota dels vuit milions que es van invertir l'any passat. A més, els 17.000 llocs de treball directes que van ocupar aquestes pistes d'esquí la temporada passada es mantindran també aquest any.

En relació amb la política de preus, Nolla ha dit que cap empresari del sector ha decidit traslladar l'increment de l'IVA que van patir el passat 1 de setembre, del 8% al 10%, i tampoc l'increment de l'IPC, que hagués suposat un augment dels preus del 3,5%. Nolla ha reconegut que hi havia diferents comportaments. Uns empresaris no han pujat ni l'IVA ni l'IPC, alguns han decidit augmentar l'IVA i altres només l'IPC, el que sí que no ha fet ningú, ha dit, és incrementar l'impost i l'IPC a l'hora.

Tot i això, el que sí que han fet totes les instal·lacions es preparar paquets de promoció a mida de diferents perfils d'usuaris (solters, famílies, estudiants, etc) que fan que el preu final resulti més barat que l'any passat, segons ha explicat el president de l'ACEM.

Nolla ha seguit explicant l'esforç dels empresaris en un entorn de forta crisi econòmica, pèrdua d'ocupació i caiguda del consum. Tot i aquest entorn, el sector es mostra «molt optimista» perquè contràriament a l'any passat, en aquests moments l'arribada del fred permet que tres estacions d'esquí (Vaquèira-Beret, La Molina i Masella) estiguin fabricant neu i de mantenir-se aquesta temperatura podrien obrir «parcialment» les seves instal·lacions a mitjans d'aquest mes, informa l'ACN.

Obertura / La resta d'estacions es preveu que obrin les seves instal·lacions entre l'1 i el 6 de desembre, coincidint amb les dates d'obertura de la resta de postes d'equí d'altres països de la Unió Europea, ha dit Nolla.

En relació amb la previsió d'esquiadors per aquesta temporada, el president de l'ACEM ha previst que el nombre de jornades d'esquí d'aquesta temporada arribarà fins els dod milions, un 18% més que l'1,7 milions de jornades que es van registrar la temporada passada. Nolla ha dit que aquesta xifra es podria complir si el fred es manté i no afluixa, com va passar l'any passat. Per a aquest empresari els resultats estaran més condicionats al manteniment del fred que a la crisi.

Marian Muro, director general de Turisme, ha manifestat que la irrupció la taxa turística a les instal·lacions d'esquí de l'interior de Catalunya no serà rellevant i en tot cas, ha recordat, els recursos recaptats serviran per finançar programes de promoció de turisme d'hivern.

Promocions / En relació amb les promocions, Muro ha anunciat la campanya de promoció de neu que suposarà la instal·lació d'un estand a l'Illa Diagonal de Barcelona entre el 12 i el 24 de novembre i una altra exposició entre el 9 i l'11 de novembre a Las Rozas Village de Madrid per promocionar les instal·lacions catalanes.

Com l'any passat, l'Agència Catalana de Turisme articularà la promoció del turisme d'hivern i la temporada d'esquí a través de la pàgina web de http://magradacompartir.catalunya.com

Muro ha explicat que la neu és un actiu per al Departament d'Ocupació. Les xifres indiquen que cada esquiador fa una despesa mitjana entre 160 i 170 euros diaris. El 85% d'aquesta quantitat es destina a l'hoteleria i els servei quan l'usuari fa una llarga estada per practicar l'esquí. En el cas de jornades d'esquí d'un dia, el 50% de la despesa va destinada a pagar el forfet i el transport. El volum de negoci del sector és d'uns 400 milions l'any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT