PUBLICITAT

El SAP creu que la mestra va abduir les preses perquè li fessin costat

GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un agent penitenciari tanca l'accés al corredís que dóna a les dependències dels presos. Foto: EL PERIÒDIC

El Sindicat d'Agents Penitenciaris (SAP) es va reunir ahir amb el ministre d'Interior, Xavier Espot Zamora, per tractar la problemàtica laboral que tenen amb la mestra que va denunciar un company, primer per assetjament laboral després per vexacions, i que ara es troba a la presó. La portaveu del SAP, Sílvia Codina, va explicar que «la reunió ha anat bé però com passa sovint amb els polítics, les conclusions no les tenim gaire clares». I va afegir: «Hem parlat molt del company que tenim a la presó, però el ministre ens ha dit que no pot interferir en temes de justícia, cosa que entenem, només faltaria!». Els agents van insistir en trobar una solució per sanejar el clima laboral al penitenciari i Codina va argumentar que «pel que fa a la mestra que l'ha denunciat per vexacions, el ministre ens ha dit que intercedirà prop de la direcció del centre per mirar d'alleugerir el malestar general». La portaveu del centre va confirmar que no se la pot ni suspendre ni acomiadar, i «en quant al company empresonat, nosaltres tenim una posició molt clara, perquè la víctima de tot aquest afer és ell».

Dues denuncies / Codina va explicar que la primera denúncia que la mestre va presentar prop de la direcció del centre va ser per assetjament laboral i va afegir que «tenim entès que per corroborar-ho va demanar la col·laboració de les recluses». En canvi, «la denúncia interposada a la Batllia» –precisa Codina– «és per vexacions, no hi ha res de tocaments ni cap altre mena d'abús». La portaveu del SAP va reiterar el suport al company: «Estem al costat de l'agressor i no de la víctima en aquest cas». I va concloure que el company empresonat està esperant passar pel Tribunal de Corts, perquè l'advocada defensora n'ha demanat la llibertat provisional». Si l'inculpat s'enfronta a dues denúncies, la de la mestra per vexacions i la d'abusos i agressió instruïda d'ofici per la fiscalia, Codina va explicar que «a la presó les coses no són ni de bon tros com en la visió televisiva». I va argumentar que si «avui és anticonstitucional, discriminar algú perquè sigui d'un o altre sexe a l'hora de postul·lar per un lloc de treball, al centre penitenciari passa el mateix i per tant, homes i dones tenim cura dels reclusos».

Vigilància a les dependències / No obstant això, «en les dependències de les dones, a certes hores del dia i per preservar la intimitat de les recluses, els agents penitenciaris no hi entren», va corroborar Codina, i va insistir en què «el nostre protocol laboral exigeix que els agents masculins hi entrin acompanyats d'una dona. Un guarda no pot entrar mai sol a les dependències de les dones». Si el nombre de recluses és menor, quatre en l'actualitat i una desena com a màxim l'any passat, Codina va confirmar que «el nombre de recluses és molt petit i amb els equipaments de vigilància que tenim, més eficients que en molts centres que són quatre vegades més grans que el nostre, és pràcticament impossible que passi res, sense que ens en adonem».

A les cel·les dels presos els agents no hi entren mai: « Només quan fem algun escorcoll, i aleshores som dos o tres agents per fer-ho; de manera extraordinària hi pot entrar un oficial de primera, però repetidament, és impossible». Per contra, les dones a vegades entren soles a les dependències dels reclusos, i Codina reconeix que «si que penses que qualsevol es pot veure amb cor d'agredir-te, però és un risc que hem d'assumir, de tota manera si veiem qualsevol actitud poc amistosa demanem ajuda a algun company i en qualsevol intervenció, no hi anem mai soles». El SAP també va parlar de jubilació amb Espot, Codina diu que «ens ha assegurat que el ministre de la Funció Pública ens convocarà aviat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT