PUBLICITAT

Andorra presidirà el Consell amb el repte de ser «més europea que mai»

  • Durant sis mesos i fins al maig, centrarà el debat a l'organisme en l'educació i els drets humans
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La comitiva organitzada pel Govern a l'estrena de la presidència europea, ahir davant de l'edifici de Govern. Foto: ÀLEX LARA

Des d'ahir, ja és oficial. Andorra té la presidència del Consell Europeu. Just en el moment en que s'arriba als 18 anys dins d'aquest grup selecte. Ara, i de cara als següents sis mesos, el Principat haurà de representar a la institució fins al maig, en una presidència que girarà al voltant de l'educació i que té la missió de posar el país al mapa europeu.

Mentre que l'acte oficial es feia a la ciutat de Tirana, a Albània, el cap de Govern, Toni Martí, va voler fer una celebració institucional a l'edifici del Govern per festejar l'inici de la presidència. Un líder de l'executiu que es va voler mostrar optimista davant la «dura tasca» que tindrà Andorra per posar la seva part a Europa, però optimista de cara al lideratge del comitè de ministres de la institució. «Serà un èxit», va dir, a més d'expressar que servira per demostrar la «profunda vocació europeista d'Andorra».

La presència d'Andorra al Consell Europeu posarà al punt més alt els dos eixos principals on es sosté la proposta andorrana. L'educació i els drets humans. Tal i com va voler dir Martí, perquè «és allò que ens fa europeus».

Martí va refermar que «ara més que mai Andorra vol ser europea», i que en la tasca d'obrir el país al món cal tenir present que «el lloc està sens dubte a Europa». En aquest sentit, el cap de Govern va dir que més enllà de les negociacions per trobar l'encaix a Europa, la presidència del Consell d'Europa «és una oportunitat per fer conèixer el país de forma molt important a nivell internacional».

¿És un primer pas per arribar a la Unió Europea? Si bé aquest punt no va sortir en el discurs d'ahir, l'encara ambaixador extraordinari i exlíder del país fa 18 anys –quan Andorra va entrar al Consell–, Òscar Ribas, va explicar que «és un pas més endavant», tot i recordar que «són dues coses diferents», la UE i el Consell.

Ribas va explicar que entrar a l'organisme «ens va facilitar avançar en el temps moltes de les possibilitats que ha tingut el país a nivell internacional». I que la presidència que ara s'assumeix permetrà consolidar el «prestigi» que formar part del Consell d'Europa ha donat al Principat, l'avenç en la legislació social, i la possibilitat que la imatge d'Andorra sigui més ben valorada.

Traspàs a Tirana / El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, de la seva banda, va participar a l'acte de traspàs de poders a Albània. Allà va estar acompanyat de l'ambaixador representantpermanent del Principat d'Andorra al Consell d'Europa, Josep Dallerès, i de la directora d'Afers Multilaterals i Cooperació, Gemma Cano.

En l'acte, Saboya va pronunciar un discurs en el que va felicitar la presidència albanesa per als seus treballs durant aquests 6 darrers mesos, i va presentar les prioritats de la presidència andorrana, que se centraran en els àmbits de l'educació a la ciutadania i els drets humans, la promoció del Conveni Europeu dels Drets Humans i les accions destinades a promoure els valors del Consell d'Europa a la joventut.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT