PUBLICITAT

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell acull una exposició dels aiguats

  • Mostra imatges de la riuada del novembre de l'any 1982 i d'altres inundacions a la comarca
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
El pont d'Arfa, després dels aiguats de 1982. Foto: RICARD LOBO

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell va inaugurarà aquest proper dilluns l'exposició Els aiguats en la memòria col·lectiva, que mostra imatges de la riuada del novembre de l'any 1982 i documents d'altres inundacions que, al llarg de la història, han patit la Seu d'Urgell i la comarca. L'exposició, que també inclou un vídeo documental, es podrà visitar fins al 14 de desembre en l'horari d'atenció al públic de l'Arxiu: de les 9 a les 14 hores i de les 15.30 a les 18 hores, de dilluns a divendres.

La mostra va ser creada pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell l'any 2002 per commemorar el 20è aniversari dels aiguats. A més, s'ha ampliat amb l'exposició de documents històrics procedents del Fons Municipal de la Seu d'Urgell que fan referència a riuades esdevingudes al llarg de la història, com ara les dels anys 1453, 1617 i 1853, les més greus que apareixen documentades. Així, s'hi podran veure actes municipals, plànols de canalitzacions, comptes d'obres del pont i algunes fotografies de principis del segle XX, del Fons Maravilla.

El vídeo que acompanya l'exposició, que va ser enregistrat l'any 2002 i té una durada de 15 minuts, recull el testimoni de persones que van viure de prop els aiguats i les seves conseqüències. També s'inclouen imatges de cine i vídeo, cedides pels seus autors, tant professionals com aficionats.

Lleida també ha commemorat el 30è aniversari de la riuada que el 8 de novembre del 1982 va inundar part de la ciutat com a conseqüència de la crescuda del riu Segre arran de les pluges caigudes al Pirineu. L'aleshores alcalde de Lleida, Antoni Siurana, i l'actual, Àngel Ros, van presidir un acte de record a la canalització del riu en què van repassar els fets ocorreguts i el canvi que a partir d'aquell moment va viure la capital del Segrià amb la integració del barri de Cappont a la ciutat. A més, per recordar els fets, l'Ajuntament de Lleida ha instal·lat als seus baixos una pantalla on es van anar projectant un vídeo amb les imatges de la riuada recollides per veïns i que la Paeria ha recopilat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT