PUBLICITAT

El compromís d'inversió estrangera en tres mesos és de 8,9 milions d'euros

  • Alcobé explica que fins al moment s'han rebut i acceptat un total de 64 sol·licituds d'empreses
EVA ARASA / ÈLIA ORTS
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, defensa la Llei d'inversió estrangera, ahir, al Consell General. Foto: ÀLEX LARA

En els tres mesos que portem des que va entrar en vigor la Llei d'inversió estrangera, el Govern ha rebut i acceptat un total de 64 sol·licituds, amb un compromís d'inversió de 8,9 milions d'euros durant el primer any. Una dada que el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, es va reservar com a cop d'efecte i que va etzibar al conseller de l'oposició David Rios quan aquest li va retreure que la major part de les mesures de reactivació econòmica que està duent a terme el Govern ja s'havien iniciat durant el mandat socialdemòcrata. Alcobé encara hi va afegir, com a prova que la llei d'obertura està donant els seus fruits, que la xifra d'inversió compromesa que s'ha assolit en aquests tres primers mesos és similar a tota la inversió estrangera «dels quatre anys anteriors».

Tampoc no hi podien faltar, és clar, les al·lusions als convenis per evitar la doble imposició (CDI), una peça que els socialdemòcrates consideren clau per donar seguretat jurídica als possibles inversors estrangers. Així, el ministre d'Economia, amb la xifra dels 8,9 milions d'euros compromesos a la mà, es va congratular d'«un resultat més que positiu [de la Llei d'inversió estrangera], encara que no tinguem signats els CDI». Alcobé considera que, quan s‘hagin firmat els primers CDI, l'obertura serà major i els resultats més evidents encara.

Pel que fa al programa de finançament preferent per a empreses, endegat efectivament durant el govern socialdemòcrata, el titular d'Economia va explicar que, fins al moment, s'han atorgat fins a 4,3 milions d'euros dels 12,5 milions disponibles, a una quarantena de sol·licituds.

EL 95% SÓN PIME / Aquestes xifres formaven part de la resposta del ministre a la pregunta formulada per Rios, «relativa a les mesures de reactivació econòmica que actualment s'estiguin aplicant,dedicades a les petites i mitjanes empreses i als professionals del país». Alcobé va aprofitar per recordar que «tres de quatre empreses del país tenen menys de cinc treballadors» i que, de fet, les mesures de reactivació adreçades a les empreses van implícitament adreçades a les petites i mitjanes empreses, tenint en compte que formen el gruix del teixit empresarial del Principat.

Entre aquestes mesures, el ministre va destacar la creació, el juny del 2011, del Servei d'Atenció a la Petita Empresa –que fins al moment ha atès 2.816 consultes–, l'aprovació del nou Reglament simplificat d'obertura de comerços, les bonificacions fiscals i en la cotització a la CASS, la congelació dels lloguers, que es manté per al 2013, i la simplificació del procediment per obtenir la llicència per a determinades obres, gràcies a la modificació de la Llei del sòl. I com a cirereta del pastís, la Llei d'inversió estrangera.

Pel seu cantó, el conseller David Rios va aprofitar per reivindicar el paquet de mesures que el seu grup va presentar fa poc més d'un any i que incloïa algunes accions que finalment van ser rebutjades, com ara el pagament als proveïdors de les empreses públiques o parapúbliques dins d'un termini de 55 dies o la promoció de l'estalvi energètic al parc d'edificis existent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT