PUBLICITAT

Finances vol posar l'Impost General Indirecte a l'abast dels contribuents

  • La campanya neix amb vocació de continuïtat i continuarà al gener per resoldre problemes
  • Molts articles de consum pagaran menys que amb la bateria de tributs: IMI, IAC, IPI i ISI
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El minstre de finances, Jordi Cinca, explica la campanya d'informació i suport de l'IGI, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va presentar ahir la campanya de divulgació de l'Impost General Indirecte (IGI) que començarà la setmana que ve i s'allargarà fins a final de desembre. I va admetre que «l'aplicació de l'IGI requereix canvis en els sistemes de comptabilitat informàtics i en els de logística a l'hora de relacionar-se amb l'Administració», i va afegir que «per això volem donar més informació als obligats tributaris, sobretot a tots aquells que encara desconeixen l'impost». El ministre va insistir en què, a banda de la poca cultura fiscal del país, «el nostre teixit empresarial és de petites i fins i tot micro empreses que són familiars o unipersonals, i sovint estan molt lluny del desplegament legislatiu que s'està implementant», i va concloure que «aquesta campanya vol ser un acompanyament en el seu procés d'adaptació».

La iniciativa neix «amb vocació de continuïtat» va precisar, tot argumentant que «els primers dos mesos serà de caire divulgatiu i molt intensa». I va afegir que «a partir de començament d'any, la campanya serà de suport per resoldre els problemes que anirà plantejant l'aplicació diària de l'impost». El ministre va reconèixer que tot plegat afecta l'Administració que «està fent un esforç molt gran, tenint en compte el lapse de temps tan reduït per desplegar i aplicar tres lleis fonamentals», va explicar tot referint-se a les lleis de l'Impost sobre les societats (IS), l'Impost sobre les activitats econòmiques (IAE) i l'IGI.

La fusió de quatre impostos / Cinca va recalcar que «l'IGI és la fusió de quatre impostos» i va tornar a insistir en que «el seu desplegament es fa en un temps rècord quan en altres països es fa a còpia d'anys», però també va reconèixer que l'establiment d'un marc tributari homologable «s'hauria d'haver fet ja fa temps perquè ara ens veiem en la necessitat d'obrir el país al món i això ens obliga a anar molt de pressa». Si la urgència hi és, Cinca té clar que Tributs contactarà per correu electrònic amb 20.000 persones, gràcies a la col·laboració de la CASS i de la Cambra de Comerç, Serveis i Indústria (CCIS). El contingut del missatge és una carta del ministeri explicant la campanya i el díptic que l'acompanya i que explica el nou impost de manera molt planera. Per arribar a un màxim de públic Finances també preveu dues sessions informatives, obertes a tothom, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, el 26 i 29 de novembre. Abans, però, també hi haurà dues reunions específiques amb els professionals que són susceptibles d'ajudar l'empresariat a liquidar l'impost, com ara economistes, advocats, comptables, transitaris i gestors, entre d'altres.

Un impost avantatjós / L'IGI introdueix canvis en la facturació però també té l'avantatge per al consumidor, destinatari final de l'impost, de ser més transparent. Fins ara, amb el sistema IMI (impost a la importació); IAC (impost d'activitat comercial); IPI (impost sobre la producció industrial) i ISI (impost sobre els serveis), el consumidor poc sabia quin impost pagava i com se li aplicava. L'IGI té la virtut de ser clar i a més, afavoreix el comerç, únic sector d'activitat que paga de tota la vida, amb un tipus general. Així moltes coses, tot depèn és clar, de la voluntat dels comerciants, podran abaratir-se, és el cas de la joieria que suportava una càrrega impositiva de fins al 14.4% sobre el valor de les peces d'or, dels automòbils que era del 8,4%, o de la roba i l'equipament personal, que tot i que la diferència no és tanta, passarà del 4,8% al 4,5%, mentre que l'alimentació queda igual amb un tipus de l'1%. Si bé l'aplicació de l'IGI pot ser una mica més complicada per al sector serveis per les característiques del teixit empresarial, també és cert que existeix la declaració simplificada i l'exempció per als resultats inferiors o iguals a 40.000 euros.

Responsabilitat / Cinca també va fer una crida a la responsabilitat dient que «tots som obligats tributaris i tots hem de complir amb el nostre deure i vetllar perquè els altres també ho facin, perquè si no ho fem malmetem el futur del nostre país».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT