PUBLICITAT

Els els serveis comunals de preu públic que competeixin amb els privats hauran d'aplicar l'IGI

  • Cinca ha explicat que  n'hi haurà que en funció de la categoria tindran un tipus de gravamen superreduït, és a dir, de cost 0 i que quedaran exempts aquells que acaben sent una prestació social
08112012_cinca igi 005b
Jordi Cinca en el decurs de la roda de premsa d'aquest migdia a la sala de premsa de Govern. Foto: ANA / A.R.
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha dit que els serveis que presten els comuns que generen un preu públic i entren en concurrència amb el privat hauran d'aplicar l'IGI, i que dintre d'aquests n'hi haurà que en funció de la categoria tindran un tipus de gravamen superreduït, és a dir, de cost 0. Cinca també ha afegit que en quedaran exempts aquells que acaben sent una prestació social. Tot i això, el ministre ha assegurat que es reunirà amb els cònsols per aclarir de tots els serveis que presten els comuns quins han de tenir IGI i quin tipus de gravamen se'ls ha d'aplicar.
Jordi Cinca, que ja ha avançat que mantindrà aviat una reunió amb els cònsols, ha explicat que en relació als serveis que presten els comuns caldrà clarificar quins estan subjectes a l'IGI. El ministre ha dit que cal diferenciar les prestacions que generen una taxa o impost -i per tant no estan subjectes a l'IGI- d'aquelles que generen un preu públic. I en aquestes darreres, a més, s'ha de diferenciar, ha dit, les que entren en concurrència amb el privat -que sí tindran IGI- d'aquelles que fa el Comú però no entren en concurrència amb cap privat i són una prestació social -que en quedarien exemptes. Un exemple del primer cas serien els pàrquings, mentre que del segon cas en seria el menjador social.

Cinca també ha diferenciat altres serveis que generen un preu públic i que hauran d'aplicar l'IGI, però que en funció de la categoria del servei acaba sent un IGI superreduït, de cost 0, com podrien ser les escoles bressol.

Jordi Cinca també ha sortit al pas novament de la polèmica amb els comuns sobre l'aplicació de l'IGI i la part de l'ITP que fins ara recaptaven les corporacions i deixaran de percebre, i ha declarat que de cara al 2013 'l'aplicació estricta de l'IGI tal qual va sortir del Consell General pot acabar representant menys ingressos pels comuns, a la vista de l'activitat immobiliària avui dia' situats al tomb d'1,5 milons d'euros; però ha afegit posteriorment que 'l'entrada en vigor de tots els nous impostos acabarà significant pel mateix 2013 un increment dels ingressos via transferència als comuns de gairebé 10 milions d'euros'.

El ministre de Finances i Funció Pública ha reiterat que en aquest debat 'hem de tenir capacitat de mirar més enllà: és un clar símptoma que cal accelerar el debat sobre les transferències i les competències als comuns'. El titular de Finances ha afegit que 'la consolidació d'un nou marc fiscal ens obliga a tots a replantejar-nos el tema de les transferències, un debat que està a l'agenda del Govern per al 2013'. Malgrat això el ministre ha dit que en relació a l'ITP la llei és clara, tot i els dubtes que expressen els cònsols, i ha fet referència al consens en el Consell General entre els grups parlamentaris.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT