PUBLICITAT

Els comuns volen eludir l'IGI en serveis públics

  • Consideren que l'aigua o els poliesportius no són activitats lucratives
LUIS GARRIDO
ORDINO

Periodic
La reunió de cònsols celebrada a Ordino, ahir Foto: ÀLEX LARA

L'imminent introducció de l'Impost General Indirecte encara dóna maldecaps als comuns, que volen negociar amb el Govern les condicions per saber quins productes quedaran gravats i quins no. Per aquest motiu, ahir van acordar en la Reunió de Cònsols programada a Ordino enviar una carta al Cap de Govern i al Ministeri de Finances per demanar una reunió per aclarir on s'ha d'aplicar l'IGI i on no. Les administracions locals volen esquivar la taxa en serveis públics. I a més volen reclamar a Govern una fórmula per compensar el canvi de l'actual ITP cap al nou gravamen.

Tot perquè depèn d'una interpretació del text de la Llei. Aquest diu que tindran obligatorietat d'aplicar l'IGI aquelles societat o organitzacions que facin una tasca empresarial. On hi hagi ànim de lucre. I molts dels serveis comunals estan considerats per les pròpies administracions locals lluny d'aquest concepte. Una interpretació que eliminaria el gravamen en serveis com el rebut de l'aigua, les escoles bressol i també els poliesportius.

No seria el mateix amb casos més destacables, com els forfets per esquiar a les dues estacions d'esquí. «Entenem la nostra participació a l'economia, i en aquests casos és com si fessin d'empresaris», va explicar el cònsol major d'Ordino, Ventura Espot, però per dir després que «entenem que si no hi ha una iniciativa empresarial i es tracta de bens públics, no s'hauria de gravar els serveis».

El cònsol de la parròquia del nord també va dir que «l'IGI ha de resoldre quan és un servei públic o és el comú que està fent d'empresa». I ho va referenciar amb els preus. Tal i com va dir, les estacions tenen un preu adaptat al mercat, mentre que un poliesportiu comunal no. O el rebut de l'aigua, que és un bé públic.

Aquesta reunió seria de màxima urgència, ja que l'IGI s'estrenarà el proper gener de l'any vinent, i una negació per part del Govern a acceptar aquesta situació faria modificar els pressupostos comunals de cara a l'any vinent.

Compensació per l'ITP / D'altra banda, l'aparició de l'IGI tampoc facilita les coses als comuns en termes d'ingressos. Molts serveis abandonaran l'ITP, que es un impost totalment comunal, per començar a recaptar l'IGI. Perdent aquest sistema taxatiu, les administracions locals perdrien bona part dels seus ingressos. És per això que demanen una compensació per aquesta pèrdua d'entrada de capitals.

També van considerar que gravar els preus públics amb el nou IGI afectaria negativament als ciutadans en un moment de crisi, ja que ells assumirien el cost.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT