PUBLICITAT

Tecnificació, el futur immediat

  • La Federació aposta per una trentena de joves que miren de reüll a l'elit de l'atletisme
  • Cites: Jocs dels Petits Estats, del Mediterrani, de la Joventut, Mundial júnior o Europeus sub-23 i júnior
R. MORA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Joves atletes andorrans, abans d'una de les curses per edats del 10K que va organitzar el Club Valls d'Andorra el passat més de setembre Foto: TONY LARA

Són pocs, però amb unes ganes de competir que cal tenir en compte. De moment, l'atletisme andorrà es basa en poques figures, una com a molt, i veterana, molt veterana, que és Toni Bernadó, però la Federació treballa per aconseguir implicar de mica en mica més joves. Si fa un temps ja informàvem en aquest mateix rotatiu de l'augment considerable de l'Escola d'Atletisme (aquest any són el doble respecte l'any anterior, superant el centenar de nens), ara és temps de parlar dels joves atletes que formen part de la Tecnificació. El futur més immediat és aquest, on s'hi troben promeses com Anna Sirvent, com Mikel de Sa, com Nil Graells o Cristina Llovera. Però en són més i tenen al davant un calendari de vertigen.

El grup de Tecnificació el componen atletes que han arribat des de l'Escola d'Atletisme, però també alguns joves provinents dels clubs del país. Són fonamentalment júniors ja amb una base atlètica. En Tecnificació ara són al voltant de 30 atletes –perles per polir–, dividits en dos grups. Destaquen noms coneguts, però d'altres com infantils o que comencen ara a competir de manera seriosa, ja que els tècnics de la FAA consideren que tenen qualitats per millorar i donar aquest salt als inicis de la competició. «És important que tinguin referències», diu el director tècnic de la FAA, Abraham Férriz.

El grup de Tecnificació fa tres estades anuals, una d'elles fora del Principat –els pressupostos...–. «Se'ls inculca que siguin seriosos, com ho han de ser els esportistes d'alt nivell, que treguin el màxim del que tenen. Se'ls introdueix en la higiene de vida, les hores de son que s'han de respectar, la dieta...», afirma Férriz. Els grups de Tecnificació entrenen un mínim de 9 hores setmanals.

EL GRUP DELS GRANS / Dels dos grups de Tecnificació, el que està format pels atletes més grans, nascuts entre el 1990 i el 1996, compta amb coneguts ja de l'atletisme que està despuntant al Principat. En són 15 en total. Està Anna Sirvent, que competeix en llargada i en 100, Laia Isús, que ho fa en 1.500, Mikel de Sa, que corre els 100 i els 200, Cristina Llovera, també en 100 i 200, les mateixes proves que Sònia Villacampa, que és de les més veteranes del grup. Així mateix, Nil Graells entrena els 800, i Yassine Ragig els 800 i els 1.500. A més, hi ha corredors de clubs, com Miguel Vilchez en perxa i Carles Gómez en 1.500 i obstacles, que són també apostes de futur. Pel que fa l'Escola d'Atletisme, nodreix ena aquest grup de Tecnificació atletes com Albert Tomàs (alçada), Pol Moya (fons), Ariadna Morgade (alçada), Pol Ulier (velocitat), Sílvia Gancedo (mig fons) i Raquel Guri (llargada i 100m).

Hi ha un segon grup d'altres 15 atletes de l'Escola, que si bé ara no són purs i durs de Tecnificació, treballen per aconseguir entrar, i Férriz confirma que hi ha coses interessants on fixar-se: «Hi ha cinc o sis amb molt talent que acabaran entrant». Els noms se'ls guarda, per prudència d'entrenador.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT