PUBLICITAT

Els temporers estrangers encaren un any més difícil per trobar feina

  • El Pas de la Casa ha vist com han arribat molts visitants buscant feina al comerç i a l'hostaleria
  • Les quotes baixen i ja des de l'any passat es contracten més residents i andorrans a pistes
LUIS GARRIDO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos treballadors temporers, en una imatge d'arxiu, al pis que compartien durant la temporada d'hivern Foto: TONY LARA

Amb l'estrena imminent de les pistes d'esquí aquest any–oficialment haurien d'estar obertes el primer de desembre–, el Principat comença a rebre un goteig d'estrangers que es dedicaran a fer la temporada. Alguns ja amb la feina pactada i altres esperant trobar una oportunitat. Alguns d'ells diuen que aquest any sembla estar més complicat. Sobretot per l'aposta del Servei d'Ocupació fomentada pel Govern amb l'intenció de prioritzar la contractació local. I des del Pas de la Casa, localització que muta completament quan obren les pistes, ja veuen a més gent buscant feina de temporada als comerços i a l'hostaleria.

«Aquests dies es comencen a veure més persones preguntant als comerços que volen treballar a la temporada», manifesta el portaveu dels comerciants del Pas, Jean Jaques Carrier, que reconeix també que «és més complicat aquest any que aconsegueixin una feina, molts deixen el seu contacte als locals, però està tot ple». Segons ell, cada any arriben per aquestes dates, tot i que fins i tot al Pas no saben com anirà l'hivern. «Depèn molt també de l'hivern, nosaltres estem ja esperant la neu, el més aviat millor», explica Carrier.

Menys estrangers / Els temporers que ja han arribat al Principat es divideixen en dos grups: els que ja tenen feina i aquells que estan a la cerca. Al primer grup està el Pere, que des de fa anys treballa a Mallorca quan fa bon temps i a Andorra com cambrer a l'hivern. «Molts de nosaltres ja tenim la feina reservada per a l'any vinent quan acabem la temporada; aquest any he notat menys activitat abans de començar, m'ha resultat veritablement difícil trobar un pis per a compartir, no hi ha tan moviment com d'altres anys», afirma.

A l'altra banda es troba el Josep, barceloní que sense feina ha vingut animat per un amic amb l'objectiu de trobar feina. «És molt complicat com a estranger, em diuen que sense permís de treball no em poden oferir treball; a més, no puc fer-me un compte bancari ni pensar en llogar un pis», explica.

Aquesta situació ve donada per les accions del Govern per minvar les quotes per als treballs relacionats amb la neu. Ja l'any passat, el 56% dels treballadors temporers que Vallnord va contractar durant la temporada eren andor­rans o residents, i la contractació d'estrangers va disminuir en un 13%. Unes 406 persones eren del país d'un col·lectiu temporer de 724. A més de les estacions, estan els temporers que treballen a les zones urbanes properes a pistes o a llocs més turístics com el Pas

Tant des de l'Administració com des de les estacions d'esquí veuen amb bons ulls aquesta aposta per la gent que ja està al país. I és que molts residents i andorrans troben en el treball temporer un bon recanvi en moments de crisi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT