PUBLICITAT

Agricultura es compromet a controlar la fauna salvatge per reduir els danys

  • Els ramaders adverteixen que, si les mesures no són efectives «en un temps prudencial», recorreran a la via judicial
EL PERIÒDIC
LLAVORSÍ

Periodic
Un ramat d'ovelles és conduït pel pastor a través d'un prat d'alta muntanya Foto: TONY LARA

Responsables del Departament d'Agricultura, ramaders i caçadors es van reunir dimecres a Llavorsí per abordar els danys que ocasiona la fauna salvatge als sembrats. El director general de Medi Natural, Josep Escorihuela, va reconèixer durant la trobada que la població de daines, cérvols o muflons és excessiva i es va comprometre a dur a terme un control de la població, tot reduint les femelles. Escorihuela també va anunciar la creació de noves zones de pastures per suplir les que fan malbé aquests animals.

Pel que fa als ramaders, aquests es van mostrar decebuts de la reunió, ja que consideren que les propostes del director general de Medi Natural són excessivament ambigües. Els ramaders van advertir que, si després d'un temps prudencial els danys segueixen, optaran per la via judicial i denunciaran a l'administració pels danys.

Durant la reunió, el director general va parlar d'actuar sobre les femelles per reduir la població de fauna salvatge. Aquestes batudes les faran els caçadors locals i els ramaders, segons va anunciar Escorihuela.

Pel que fa a la creació de noves zones de pastures, va dir que farà que la fauna salvatge no arribi als sembrats dels ramaders donat que aquests zones es crearan en espais abandonats de les muntanyes. Aquesta mesura servirà també per minimitzar el risc d'incendis, va afegir el director general.

D'ACORD AMB LES BATUDES / Els ramaders veuen bé que es facin batudes, però demanen que les traves administratives siguin mínimes. Els pagesos han demanat poder fer aguaits nocturns tant en temporada de caça com fora d'aquesta temporada. Els ramaders estan d'acord en reduir el cens de fauna salvatge però demanen conèixer les dades real de la població actual.

Albert de Moner, president de la Federació de la Bruna dels Pirineus, ha volgut deixar clar que no demanen compensacions pels danys que els ocasiona la fauna salvatge i ha dit que el que volen és reduir a zero els danys. De Moner ha explicat que, si per reduir els danys s'ha de reduir a zero la fauna salvatge no autòctona, s'haurà de fer. De Moner s'ha mostrat contundent i ha dit que, si passat un temps prudencial no veuen que els danys es redueixin, aniran per la via judicial i denunciaran a l'administració per tots els danys que la fauna salvatge ocasioni als ramaders.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT