PUBLICITAT

Els assalariats afiliats a la CASS van caure el 7,23% al maig

  • Als efectes propis del final de la temporada d'esquí cal afegir-hi els de la crisi econòmica
  • La branca de malaltia acumula un dèficit de vuit milions durant els sis primers mesos de l'any
I. A.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge d'arxiu de les oficines de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, a Andorra la Vella. Foto: EL PERIÒDIC

El nombre d'assalariats afiliats a la CASS va caure el maig passat el 7,23%. Al fet que ja és habitual que al maig baixi el nombre de treballadors com a conseqüència del final de la temporada d'hivern cal afegir-hi els efectes de la crisi econòmica que han fet que els assalariats inscrits la primavera passada se situessin el 4,27% per sota dels afiliats durant el mateix període del 2009. D'altra banda, els resultats financers de la parapública continuen la tendència deficitària a la de malaltia o general i de resultats positius a la branca de vellesa o de jubilació, per bé que amb una lleugera millora respecte a l'any passat.

Segons es va fer públic ahir, l'endemà de la primera reunió del nou consell d'administració de la parapública, presidit per Josep Maria Beal, el nombre d'assalariats afiliats a la Seguretat Social va passar de 41.791 a l'abril a 38.770 al maig, un descens del 7,23%. Segons el comunicat fet públic ahir per la CASS, en aquest descens cal tenir en compte "les baixes degudes a la finalització de la temporada d'esquí". Les mateixes dades, però, constaten que entre el maig de l'any i el d'aquest any, el descens de treballadors adscrits a la Seguretat Social ha estat del 4,27%. Tot plegat dóna un nou indicatiu dels efectes de la crisi econòmica, en espera de les xifres d'assalariats afiliats després de les vacances d'estiu, un moment que per a molts serà decisiu per avaluar l'impacte de la destrucció de llocs de treball.

De la mateixa manera que el nombre d'afiliats a la CASS continua el descens iniciat fa un parell d'anys, la tendència financera de la parapública també es manté: tant el dèficit de la branca general o de malaltia com el superàvit de la branca de jubilació es mantenen. Això, si la tendència millora lleugerament en el cas de la branca general i encara de manera més notable quant a la branca de jubilació. Mentre que l'any passat, el dèficit acumulat de gener a juny a la branca general fregava els deu milions d'euros, aquest any és de vuit milions. Quant a la branca de jubilació, el resultat positiu dels sis primers mesos de l'any ha estat de 26,76 milions, 10 milions per sobre dels 16,23 milions registrats del gener al juny de l'any passat.

Aquestes dades indiquen una lleugera millora de la situació financera de la parapública que, malgrat tot, continua sent complicada, ja que la branca general va tancar l'any passat amb les reserves exhaurides i un dèficit que superava els 20 milions d'euros. Si la tendència d'aquest any es manté, el dèficit resultant serà sensiblement inferior.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT