PUBLICITAT

Bona afluència de visitants als cementiris per Tots Sants

  • Alguns comuns van posar autobusos gratuïts i altres serveis
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dos padrins a Sant Julià de Lòria, ahir Foto: TONY LARA

Durant tota la jornada festiva d'ahir per celebrar el dijous de Tots Sants, els cementiris d'Andorra van registrar, en general i més o menys a tot el país, una notable afluència de visitants que van decidir acostar-se per portar flors i recordar els seus difunts.

Una afluència bastant notòria, tal i com es reflexa en el testimoni aportat pel treballador del cementiri nou d'Andorra la Vella, Lluís Gómez. Segons ell, el nombre de persones que es van apropar va estar elevat, «molt més que durant la resta de l'any». I que va estar en xifres similars a les que es van donar a les dates de Tots Sants dels anys anteriors al 2011.

El moment de màxima afluència, però, es va notar, segons els treballadors, al voltant de les 16 hores. I és que en aquest moment és quan s'hi celebra el rosari.

La jornada de Tots Sants és un dia especial per a aquelles persones que volen recordar els seus essers estimats ja difunts. Una tradició amb molta fé i que se celebra amb esplendor any rere any. És una ocasió en què els familiars i amics aprofiten per desplaçar-se junts als cementiris i portar flors o altres detalls i netejar els nínxols. Un homenatge als difunts i als que ens van deixar.

Des del nou cementiri d'Andorra la Vella, que està a Santa Coloma, el mateix Lluís Gómez va anar explicant que durant tota la setmana ja s'havia notat l'increment de visitants al cementiri. Que començaven a haver-hi més persones que acudien allà per fer les seves ofrenes i visitar els seus parents i amics difunts, informa l'ANA.

Gómez diu que hi ha persones que aprofiten els dies abans per portar les flors, i d'altres que ho fan el mateix dia 1 de novembre. De fet, el treballador assegura que l'afluència durant aquest dijous ha estat «bona», similar a la d'altres anys per Tots Sants, però com no podia ser d'una altra forma, va estar un seguit de visites superior al de la resta de dies de l'any. Quan s'acosta Tot Sants és moment de recordar els que es van anar.

Bon temps / Tot i que durant el matí el bon temps va acompanyar i va convidar la gent a desplaçar-se fins el cementiri, el treballador va voler recordar que és normal que cada any el moment de màxima afluència acostumi a ser a la tarda. I és que la celebració de l'hora del rosari és un moment destacat dins de la jornada. És quan, assegura Gómez, es reuneixen més d'un centenar de persones alhora per pregar al cementiri.

Els crisantems, clavells, rosses i tot tipus de flors naturals i de plàstic van lluir durant tota la jornada festiva de Tots Sants als cementiris de tot el país.

Els visitants, de totes les edats, van comptar, a més, amb l'ajuda dels treballadors dels cementiris «per si hem d'ajudar a col·locar alguna flor, portar una escala, o el que necessitin», va explicar a Andorra la Vella Lluís Gómez.

Per a aquesta celebració els comuns van voler posar les màximes facilitats a tots els visitants. En el cas de Sant Julià de Lòria i d'Escaldes-Engordany es van posar a disposició dels usuaris autobusos gratuïts fins als cementiris , no només per ahir, que era el dia de celebració assenyalat, sinó també durant tot el passat dimecres.

En el cas d'Andorra la Vella, l'autobús gratuït està previst per tota la jornada d'avui, que encara és pont per a molta gent. Però durant el dia d'ahir va funcionar amb normalitat l'autobús comunal que va fer les parades, cada hora, al cementiri de la capital, per poder donar suport a totes les persones que es van haver de desplaçar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT