PUBLICITAT

La PIME i l'USdA volen un IRPF progressiu i diferent del de la CEA

  • No veuen amb bons ulls la proposta d'Altimir i estimen que és el Govern qui ha de fixar la taxa
  • Desitgen que sigui proporcional per no afavorir a les rendes elevades i que es miri l'unitat familiar
LUIS GARRIDO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Marc Aleix, president de la PIME, en una imatge d'arxiu Foto: TONY LARA

La proposta de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) de blindar el futur IRPF en un valor fix del 10% no agrada a l'altra patronal del país ni al principal sindicat. Tant la PIME com l'Unió Sindical d'Andorra no veuen amb bons ulls que s'acordi aquest valor. I estimen que ha de ser el Govern qui imposi el marc fiscal, no els representants de les grans empreses.

Sembla que es busca un model més esglaonat, sense un valor fix. El president de la PIME, Marc Aleix, va estimar ahir que, sigui el model que sigui, s'ha de lluitar per què l'impost sigui «el més baix possible», i sobretot que sigui «progressiu». Segons l'empresari, tothom haurà de pagar i veu bé que es contribueixi des de totes les persones físiques. Però sí que demana que es miri el que cobra cadascun i les persones al seu càrrec. «Si algú guanya 2.000 euros i és solter haurà de contribuir amb més IRPF que un altre amb el mateix sou i amb dos fills al seu càrrec», va exemplificar Aleix.

A més, el representant de la patronal que arreplega a petites i mitjanes empreses no veu amb bons ulls que sigui la CEA qui demani l'IRPF que s'ha de posar o el blindatge que vol l'associació liderada per Xavier Altimir. «No són ells els que han de dir quin impost s'ha de posar», va reclamar Aleix. Tal i com ell va explicar, «cadascun ha de fer la seva feina» i «si hem arribat al punt en que necessitem l'IRPF, s'haurà de posar». En cap moment el representant de la PIME evita dir que s'ha de tenir aquest impost.

Una opinió similar mostra el líder de l'Associació Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach, que va considerar que un impost fixat en un únic valor seria «un atac a la classe mitjana». El sindicalista va argumentar que «tothom ha de pagar», treballadors i les rendes mínimes incloses, però que en cap cas s'imposin els mateixos valors a tothom. «Ha d'anar progressivament», va afirmar, en sintonia amb Aleix, i va puntualitzar que ha de ser «en funció dels ingressos de les persones físiques i de les famílies».

A més, Ubach va explicar que la Constitució dicta que els impostos han de distribuir-se segons les rendes. I que imposar un 10% significaria un benefici per als grans grups empresarials. «Ens agradaria que anés des d'un 1% fins a, per exemple, un 20%, en relació als ingressos», va explicar.

A més, Ubach va relacionar l'IRPF amb l'impost comercial de les botigues andorranes al passat, que era de 25.000 pessetes per a tothom. Un petit comerciant o un treballador, va demanar, ha de pagar menys que una gran empresa.

Debat al voltant del 10% / L'IRPF està centrant la seva discussió en si es fixa al 10% o en si s'imposarà un llindar mínim. En canvi, des de la formació política del Partit Liberal d'Andorra es lamenta que es parli dels seus detalls i no del perquè el Principat necessita un IRPF.

«Aquesta és una eina político-social que ha de servir per estimular l'economia, no per recaptar», va explicar el president del PLA, Jordi Gallardo. I és que ell va estimar que «explicar l'impost en la seva necessitat per a signar convenis de no doble imposició no és excusa» per impulsar un nou tipus impositiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT