PUBLICITAT

ICV afirma defensar Andorra «de les polítiques neoliberals»

  • Demana «respecte» per a la gent del Principat i lamenta les crítiques llençades per Albert Batalla
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
Sara Vilà, candidata d'ICV, amb la resta de la formació a Lleida Foto: IC-EUiA

La cap de llista d'ICV-EUiA per Lleida, Sara Vilà, va dir al Facebook dels Verds d'Andorra que les declaracions realitzades pel candidat ecosocialista al Parlament de Catalunya, Joan Herrera, i la seva piulada en relació al model andorrà es van «malentendre» en la seva «intencionalitat». A més, reconeix alguns canvis positius que han tingut lloc al Principat però afirma que «una societat cohesionada i d'oportunitats ha d'aspirar a un marc de relacions laborals i de drets socials diferent al vigent al Principat».

La referència dels candidats d'ICV-EUiA al model social d'Andorra al que no es vol assimilar la seva proposta d'una Catalunya independent s'adreça bàsicament al «seu Govern i les seves polítiques neoliberals». Així ho va aclarir la candidata d'Iniciativa per Lleida, Sara Vilà, en un extens article al Facebook dels Verds d'Andorra titulat No volem una Catalunya ni una Andorra neoliberals.

El text reconeix «canvis positius» al Principat com el fet de no ser considerat paradís fiscal per l'OCDE, encara que ho fos «fins fa ben poc». Amb tot, Vilà afirma que encara amb aquests avenços «una societat cohesionada i d'oportunitats ha d'aspirar a un marc de relacions laborals i de drets socials diferent al vigent al Principat». Segons manifesta la candidata, la proposta ecosocialista no voldria que Catalunya prengués «com a model econòmic i social el que es va aplicar a Andorra a partir del 1993», informa l'ANA.

En aquest sentit, el comunicat afirma que el Govern de dretes i andorrà «va fonamentar l'enriquiment de molt poca gent» i va permetre que a altres països com Catalunya i la pròpia Espanya, «l'evasió d'impostos fos possible».

El text posa de relleu que «no volem que Catalunya sigui construïda a base de deslleialtats i insolidaritat amb altres països veïns ni tampoc amb un model injust socialment que sovint va en detriment dels propis andorrans/es i de molta de la gent que hi treballa». I també afegeix que «no volem que la independència sigui l'excusa, ni aquí ni a Andorra, per retallar encara més drets socials i empènyer més gent a l'atur».

D'altra banda, la candidata d'ICV-EUiA respon a les declaracions de l'alcalde de la Seu d'Urgell i candidat de CiU a Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, Albert Batalla, i va demanar «respecte» per a la gent d'Andorra que no està d'acord amb el model social del Principat i per l'opinió negativa dels ecosocialistes sobre la manca de drets laborals dels andorrans, de regulació en llibertats sindicals o de subsidis d'atur.

En aquest sentit, indica el text que el que volen els ecosocialistes és «defensar els ciutadans/es d'aquest país de les polítiques neoliberals més salvatges que han viscut mai les nostres democràcies respectives».

Per últim, demanen que es reconegui la «pluralitat de pensament i política» i assenyalen que Batalla sembla no conèixer i passar per alt quan parla dels andorrans com una sola realitat quan, reiteren, «d'oposició a les polítiques del Govern andorrà sempre n'hi ha hagut».

Per la seva part, l'alcalde de la Seu i candidat convergent va manifestar en una piulada que «deixem Andorra en pau i centrem-nos en Catalunya i els catalans, que prou feina tenim».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT