PUBLICITAT

La fibra òptica s'imposa de manera majoritària a l'ADSL

  • Els abonats a la fibra òptica representen el 77% dels usuaris d'Internet
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'edifici comercial d'Andorra Telecom a l'avinguda Meritxell Foto: TONY LARA

La fibra òptica està guanyant clarament la partida a l'ADSL, que cada dia perd més adeptes al Principat. Les darreres dades publicades ahir pel Departament d'Estadística posen de manifest que durant el mes de setembre els abonats a la fibra òptica ja representen el 77% dels usuaris d'Internet de banda ampla (26.319 abonats). Per contra el servei basat en l'ADSL va devallar en un 36,4%.En termes interanuals la fibra òptica manté una elevada taxa de creixement, al voltant del 31,5%.

Pel que fa a la telefonia,uns 50.000 usuaris són abonats de línies fixes, mentre que més de 63.000 ho són de la mòbil. La tendència mensual dels dos serveis aquell mes presenta un petit descens, tant en telefonia fixa (-0,1%) com en telefonia mòbil (0,2%).

En el cas de la telefonia fixa, la causa del seu retrocés continua essent la davallada dels abonats al canal XDSI, doncs els abonaments a línies telefòniques es poden considerar estables, tot i la marginal variació del -0,3 interanual.

La telefonia mòbil ha patit un retrocés interanual degut a la baixada que durant el darrer any experimenten els abonats en modalitat de prepagament, amb una tendència interanual del -12,4%, en contraposició als abonaments amb contracte, que s'incrementen en un 4%.

Trànsit / D'altra banda, el trànsit telefònic total durant el mes de setembre ha estat de 20,1 milions de minuts. Totes dues tendències van presentar una evolució descendent durant el darrer any: la tendència interanual de manera més acusada, en registrar el mes passat un 6,8 i continuant la tendència baixista dels darrers anys. La tendència negativa interanual es manifesta tant en el cas del trànsit telefònic nacional, que descendeix un -5,8% com en l'internacional, que es situa en un -8,1%. En relació al consum d'Internet en gigabytes (537.014 GB durant el mes de setembre), la tendència interanual va presentar un increment, tant en el tràfic nacional (+44,3%) com en el tràfic internacional (+20,3%).

El trànsit d'Internet de banda ampla al setembre va marcar una tendència tant mensual com interanual d'increment, en un 1,7% i un 21,2%, respectivament.

Les dades del servei d'Estadística també reflecteixen que el trànsit internacional és el que representa el major pes relatiu en el total (94%) i registra durant el mes de setembre una tendència mensual positiva de l'1,9% i una interanual del 20,3%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT