PUBLICITAT

El COEX farà una prova per avaluar l'eficàcia de la sal líquida

  • Es tracta d'un mètode que ja s'utilitza en zones com la Val d'Aran, que permet reduir el consum de sal, i és molt més eficaç, fins al punt que pot evitar que els vehicles hagin de posar equipaments
30102012_saladora2
Un vehicle del COEX equipat amb una saladora treballant al Port d'Envalira durant la temporada passada. Foto: ANA/ N.M.
L'Àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) farà una prova pilot a finals de la temporada d'hivern d'un nou sistema per combatre el gel mitjançant sal líquida. El cap de l'àrea del COEX, Jordi Garcia, ha explicat a l'ANA que es tracta d'un mètode que ja s'utilitza en zones com la Val d'Aran, que permet reduir el consum de sal, i és molt més eficaç, fins al punt que pot evitar que els vehicles hagin de posar equipaments. Garcia també ha destacat que des de fa dues temporades s'ha trencat la tendència a l'alça del consum de sal, i que durant la temporada 2011-2012 només se'n van utilitzar unes 2.500 tones, gairebé la meitat que durant l'hivern anterior.
Una de les novetats del COEX per a la campanya d'hivern és la prova pilot que es durà a terme abans que acabi l'hivern per avaluar l'eficàcia de la sal líquida a l'hora de combatre el glaç de la calçada. El cap de l'àrea de Conservació i Explotació de Carreteres, Jordi Garcia, ha explicat que ja es va fer un salt qualitatiu en el moment de complementar la sal que s'espargeix amb salmorra, que és aigua amb un 23% de sal, i que ara es vol intentar fer un pas més i utilitzar directament sal líquida. 

Es tracta d'un sistema que ja s'aplica fa uns 5 o 6 anys a la Val d'Aran, on s'ha demostrat que és més eficaç que la sal normal, ja que fon el glaç més de pressa i pot utilitzar-se per prevenir-lo. De fet, Garcia ha assegurat que com que s'aplica mitjançant una bomba a pressió i un sistema anomenat 'trencagels', pot evitar fins i tot que els vehicles hagin d'utilitzar equipaments. 

Per aquest motiu, a finals de temporada està previst poder adaptar un dels vehicles del COEX per a la utilització de la sal líquida, o bé que el Ministeri de Foment espanyol els en cedeixi un per poder fer la prova, que determinarà si s'opta per comprar un vehicle propi de cara l'any vinent, que pugui fer de suport per a les carreteres de tot el país.

D'altra banda, el COEX ha disminuït considerablement el consum de sal. Jordi Garcia ha explicat que durant la temporada passada es va reduir gairebé al 50%, en part perquè va ser un hivern molt suau i amb poques nevades, però també perquè la utilització de salmorra fa baixar el consum de sal, i perquè s'ha comprovat que un excés de sal pot provocar l'efecte contrari, després de fer diverses proves en zones particularment obagues com la pujada de Racons o la zona d'Incles. Així doncs, s'ha fet una tasca de conscienciació als xofers per tal que racionalitzin el consum de sal fent menys passades.

Durant els últims deu anys, la mitjana de sal que han utilitzat els comuns i el COEX ha rondat les 4.500 tones, i l'hivern amb més consum va ser el 2009-2010, quan es va arribar a les 6.100. Des de llavors, la xifra ha anat a la baixa, fins a arribar a les 2.500 tones de la temporada passada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT