PUBLICITAT

Els agents penitenciaris estudien querellar-se contra la mestra

  • En la denúncia feta per la docent consta que era ella la víctima i acusa d'encobriment els comanys del pres
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un agent penitenciari a l'entrada del centre penitenciari. FOTO: TONY LARA

Els agents penitenciaris es van reunir ahir al vespre a les dependències de la Comella per acabar d'aclarir els detalls de la querella criminal que estant estudiant presentar contra la mestra que va denunciar el carceller actualment tancat a la presó. A la denúncia presentada per la docent hi constava que havia estat ella qui havia patit les presumptes vexacions i va ser el fiscal qui va considerar que, a més, hi havia elements per tirar endavant la causa penal d'agressió i abús a recluses, segons fonts coneixedores del sumari. Mentrestant, els agents penitenciaris han denunciat la mestra perquè en la seva declaració va afirmar que d'altres agents encobrien el company pres. Concretament en la denúncia la mestra deia que «fa temps aquest tipus d'actuació és coneguda per part d'altres persones vinculades al Centre Penitenciari i que per corporativisme amb l'agent company ho encobreixen» i que, al seu entendre, «és responsable tant l'agent que ha protagonitzat els fets d'autes com les persones que estan encobrint aquest tipus d'actuacions des de fa temps i són companys de feina». Per aquest motiu, una trentena d'agents van cursar entre divendres i dissabte la demanda a la Policia i ahir a la nit es reunien per estudiar la manera d'interposar una querella criminal contra la mestra. Al tancament d'aquesta edició, encara no s'havien pronunciat, tot i que el sentiment majoritari era de fer prosperar la demanda.

En la reunió d'ahir, els agents penitenciaris havien de decidir si presentar o no una querella criminal contra la mestra i en quins termes ho farien, segons van informar des del mateix cos penitenciari. Entre altres qüestions, també estudiaven quin advocat contractar per tal que els orienti en tot el procés i que els assessori sobre quins actes legals més es podrien fer.

Els agents penitenciaris analitzaran demanar a la mestra que es retracti de les seves declaracions que consten en la denúncia, tant pel que fa al carceller empresonat com per les que afecten directament al cos d'agents, als quals acusa d'encobridors, segons van informar les mateixes fonts a l'ANA. A més, els agents també estudien sol·licitar que la mestra sigui expulsada del cos penitenciari. De fet una trentena d'agents ja van presentar aquests passats divendres i dissabte denúncies contra la docent per calúmnies, vista la declaració davant el batlle de possible encobriment per part d'altres agents penitenciaris a l'actuació del pres.

Igualment, els agents en declaracions a l'ANA van reiterar que «no existeix cap gravació» que pugui incriminar el pres d'agressions sexuals, i afegeixen que «al sumari no hi és». L'única filmació que creuen ells que hauria servit al batlle per incriminar-lo és una que va tenir lloc l'any 2011, en la qual es mostraven uns fets amb una altra treballadora del centre penitenciari pel qual ja va ser expedientat administrativament per prevalença d'autoritat i no per delicte sexual, segons manifesten els agents penitenciaris.

Segons fonts coneixedores del sumari, a part de la declaració de la mestra, el batlle va prendre declaració a tres persones més: dues recluses i una expresa. Cap d'elles hauria decidit emprendre accions legals contra el carceller.

AMBIENT TENS / D'altra banda, segons van declarar membres del cos, l'ambient a la presó «és molt tens», ja que la mestra continua exercint la seva tasca, i ha de tenir relació amb la resta de personal del cos durant la seva jornada laboral. Amb la denúncia a la Policia per part de la major part dels agents contra la mestra «la situació s'ha agreujat, i l'ambient encara s'ha enrarit més».

Els agents penitenciaris es reuniran el pròxim dia 9 de novembre amb el ministre d'Interior i Justícia, Xavier Espot, per tractar aquest tema, així com l'afer de les jubilacions, sobre el qual els agents li presentaran un estudi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT