PUBLICITAT

Telecadires sostenibles

  • Ordino-Arcalís estrenarà temporada amb un sistema de remuntador que permetrà estalviar energia elèctrica H Les autoritats comunals van conèixer algunes de les millores introduïdes
JOSEP ROMERO
ORDINO

Periodic
Visita dels consols i dels consellers de la parròquia al camp de neu, ahir. Foto: C. ORDINO

La nova temporada d'Ordino-Arcalís presenta com a una de les novetats més destacades la introducció d'un sistema de remuntador intel·ligent, anomenar fluxvallée dissenyat pel tècnic responsable de muntanya, Phillipe Borel. La iniciativa forma part de l'objectiu fixat fa quatre anys pels responsables del camp de neu per esdevenir una estació el més sostenible possible quant a criteris energètics.

Fins ara s'ha aconseguit reduir en un 20% el consum elèctric gràcies a l'adaptació de la velocitat del giny en funció de l'afluència de gent que transporta. En aquest sentit, per a Borel «és una simple qüestió de fluxos, si hi ha més tràfic tenim més velocitat i si hi ha menys el consum és minimitza».

Un altre de les mesures per reduir el consum energètic aplicat al camp ha estat la racionalització de la producció de neu artificial amb la introducció d'un sistema d'optimització de bombeig que s'adequa a la quantitat de neu a produir, la qual cosa permet que el caudal s'adapti a la quantitat exacte d'aigua que necessita per la producció de neu. Per aquest concepte s'ha aconseguit un estalvi significatiu del 40%, ja que la producció de neu artificial és un dels principals consumidors de corrent en qualsevol estació.

En relació al consum de gasoil, la principal millora ha estat la instal·lació d'una caldera d'última generació que ha servit per reduir els consums al 50%. Les temperatures es programen segons l'horari en els diferents edificis.

El director d'Ordino-Arcalís, Jean-Claude Montané, considera que el més difícil ha estat el canvi de mentalitat per aplicar aquestes importants mesures que no nomes responen a criteris mediambientals sinó també pressupostaris, «el canvi de xip ha estat progressiu, però penso que ara tothom és conscient dels consums i de que això sí està a les nostres mans».

El màxim responsable del camp de neu ordinenc va rebre els cònsols i consellers que van voler conèixer de primera mà algunes de les millores aplicades i veure les últimes novetats amb què s'afronta la temporada que, segons el previst, començarà la primera setmana del mes de desembre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT