PUBLICITAT

La CEA vol un IRPF blindat que doni seguretat als inversors

  • Demana que Andorra doni una imatge que generi confiança
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Xavier Altimir en una roda de premsa. FOTO: TONY LARA

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va explicar a EL PERIÒDIC que veu amb bons ulls el nou marc fiscal sempre i quan els nous impostos siguin «perdurables en el temps, que no siguem un país en que avui tenim uns impostos i al cap de dos dies, uns altres». I va afegir de cara a la imminent implementació de l'IRPF, el 2014, que «seria desitjable trobar formules perquè aquest impost no es podés modificar, ni a mig ni a llarg termini». Altimir va argumentar la proposta pel fet que «així es podria donar la seguretat jurídica necessària a les noves inversions, que la gent no vegi Andorra com un lloc que avui parlem d'un 10% sobre la renda i demà d'un 20%». El president de la CEA proposa que el percentatge de tributació de l'IRPF quedi blindat i que no es pugui modificar sense l'acord de les dues terceres parts del parlament, o sigui sense una llei qualificada. Altimir va fins i tot més lluny, i recorda que «hi ha països en que aquest impost és regulat per la pròpia Constitució» o sigui que a l'hora de tocar-lo cal un referèndum.

Seguretat jurídica / Altimir reivindica que aquestes mesures donaran més seguretat jurídica a les empreses estrangeres que s'interessen per invertir a Andorra, i que segons els contactes que manté la CEA amb altres associacions empresarials tant espanyoles com franceses, és real. De fet l'empresari també està convençut que tant l'obertura econòmica, amb la llei d'inversió estrangera, així com el nou marc fiscal, homologable amb el de la UE però més competiu, són mesures que donaran el seu fruit tot i que «no en l'immediat, caldrà tenir una mica de paciència però estic convençut que a mig i llarg termini ho notarem».

Altimir també defensa l'IGI, que considera un impost molt més just que no pas la bateria d'impostos indirectes establerts fins ara i entre els quals l'ISI era el més pervers, perquè perjudicava molt algunes empreses i en canvi, afavoria que d'altres hi guanyessin diners. I insisteix en que «des de la CEA sempre hem demanat impostos que preservin la nostra competitivitat perquè en aquest país continuem vivint del comerç». Mantenir un diferencial de preus atractiu és el repte, no només per al comerç sinó per a qualsevol activitat, per això, a més de demanar impostos sostenibles, Altimir argumenta que «han de ser competitius, clars, avantatjosos, segurs i senzills, perquè conservem l'atractiu».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT