Els Isards aguanten mitja part contra el múscul i la velocitat de la favorita

• La tricolor marxa al descans buida de forces i amb un ajustat 5-7 en el debut de Filiatre a casa

Benjamin Taurinyà, en la primera incursió que va protagonitzar abans del descans i que a punt va estar d'acabar en assaig, ahir al Camp del Consell. FOTO: TONY LARA

Els Isards van buidar-se ahir al Camp del Consell però no van poder fer més per resignar-se a la derrota davant la favorita del grup 2B de l'Europeu, Israel, el dia que Philippe Filiatre debutava a la banqueta en partit a casa. 25-6 en un partit marcat també per diverses baixes de pes com ara Pons, Magallon o Abelló, que sens dubte van fer perdre part del potencial del quinze andorrà.

Tot i que les previsions indicaven el contrari finalment no va ploure durant el partit, tot i que el camp estava igualment enfangat i molt pesat. Israel, amb un equip complert i amb diversos recursos, va dominar amb claredat. Amb quatre homes intimidadors (Palma, Brosh, Kaplants i Eli) i tres llebres (Humfreys, Radashkovick i Tollman) tornava boja la defensa andorrana, que en la primera part va rendir a les mil meravelles. La lluita per tenir l'oval va ser clarament favorable als visitants, que des del xiulet inicial van buscar amb unes ganes terribles arribar a la línia de marca tricolor. Ho va aconseguir passat l'equador de la primera part, obra de Humfreys, que va colar-se en el primer forat que deixava la teranyina tricolor i poc després de què Gispert, ahir de tanca com a solució d'urgència, impedís amb un placatge el pas de Radaschkovick a un metre de la cal i d'una penalitat que va fallar Tollman a menys de vint metres dels pals i lleugerament escorat a l'esquerra.

5-7 AL DESCANS / Israel ho havia buscat amb insistència i situava el 0-7 en transformar Tollman però volia més. Els Isards gairebé no aguantaven amb l'oval en propietat davant un equip duríssim en defensa i amb molt més múscul que apretava fins recuperar i posava en acció tot el seu mecanisme de força i/o velocitat. Només en dues ocasions van ser capaços de sorprendre els de Filiatre. Al minut 26 amb Benjamin Taurinyà com a protagonista a l'ala esquerra, per on va trencar dos malucs fins que el va aturar l'últim home, Gurtovoy i al 32 amb una grantransició de dreta a esquerra que gràcies a la velocitat de circulació de l'oval va provocar una superioritat en l'atac que va culminar el propi Taurinyà, principal arma ofensiva tricolor.

Algunes decisions polèmiques de l'àrbitre en els últims minuts, que van perjudicar Andorra van fer perillar la situació en temps de descompte però Israel no va ser capaç de tornar a trencar la defensa i al descans es va mantenir el 5-7.

Però en la segona part ja va ser impossible. Andorra havia fet un enorme desgast físic sobre un terreny de joc pesat i la davallada va ser considerable. Per contra Israel, que per això és la favorita a l'ascens, mantenia les forces intactes i va sortir a menjar-se la gespa sense haver perdut l'energia que havia derrotxat en els primers quaranta minuts.

Amb la pausa recent Andorra va continuar suportant les contínues envestides visitants. 12 minuts va durar la resistència fins que una melée a dins de la línia de 22 metres tricolor va acabar amb un assaig de penalitat que va transformar Tollman.

La reacció dels Isards va ser imminent; en dos minuts ja estava amenaçant en camp contrari i va gaudir d'una penalitat, però Langeard va fer un mixt en el cop de càstig que va permetre Israel recuperar l'oval i allunyar el perill de la seva zona vermella. De nou es va posar en funcionament la maquinària ofensiva visitant. O pel mig amb els davanters intentant trencar a base de potència o amb la segona línia buscant la sorpresa per velocitat. Andorra continuava ben plantada i organitzada però la reacció ja arribava amb unes dècimes de retard. Tancada en el seu mig camp era qüestió de temps que encaixés. Va ser després d'un refús de Langeard, al minut 58. Radashkovick va blocar l'oval a uns 40 metres, va tirar una diagonal cap a la dreta i a tres metres dels pals va cedir a Tollman perquè fes pujar el 5-19. El xuta a pals el va fer Rainstein i tampoc no va fallar. La sentència va arribar al minut 74; Israel, amb un home menys per la groga a Maguid, continuava atacant com si res i Brosh va trobar l'últim forat per fer el 5-26.