PUBLICITAT

Vallnord tem que l'IGI derivi en una reducció de l'afluència

  • Ferrer coincideix en què cal col·laborar amb els camps de neu
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Amants dels esports de neu a Arcalís a l'inici de la temporada passada. Foto: ÀLEX LARA

El Comú d'Ordino, propietari de Secnoa –societat que gestiona el camp de neu d'Ordino Arcalís–, tem que l'Impost General Indirecte (IGI) faci perdre esquiadors. De fet, l'impacte directe d'aquesta figura fiscal, en el cas del sector d'Ordino-Arcalís de Vallnord, es preveu reduït, al tomb dels 26.000 euros, segons va quantificar el conseller de Finances de la corporació ordinenca, Jordi Ordóñez.

Si fins ara es paga un 2,5%, amb l'IGI es passarà al 4,5%. Un 2% més, però tenint en compte les deduccions, s'espera que «el global» no sigui una quantitat massa elevada, «no és un increment molt rellevant», al tomb dels 26.000 euros, segons els càlculs d'Ordóñez. Això serà si l'augment mitjà dels tiquets –els diferents serveis que l'usuari adquireix a l'estació– no repercuteix en «una menor afluència» d'esquiadors, doncs l'oci és un dels àmbits en què la gent mira d'ajustar-se més, va argumentar el conseller de Finances.

Per això, el cònsol major, Ventura Espot, confia que el Govern respondrà afirmativament a alguna de les demandes de les estacions. No aquest any, sinó de cara el que ve. Espot comprèn que en els temps actuals tothom ha de fer un esforç, i per això és conscient que si es dissenya un tipus especial d'IGI per als camps de neu, no obtindran subvenció per a la despesa elèctrica o de gasoil. «Tot no es pot aconseguir», va manifestar, però confia que alguna mesura «per compensar» l'increment de despesa que suposa l'IGI s'acabi adoptant de cara la temporada següent.

Així, va valorar positivament que el ministre de Finances deixés la porta oberta a fer un tipus especial d'IGI. Igualment ho va celebrar el cònsol massanenc, i president de Vallnord, David Baró, que coincidint amb Espot va voler ser prudent i va demanar esperar a veure com es va desenvolupant aquest «debat latent».

Baró va insistir en la idea que els camps de neu són «d'interès nacional», i que cal que això «es reconegui». Des del seu punt de vista, a l'hivern les estacions són la «locomotora del tren», són les que atreuen la major part dels turistes, i «l'estem ofegant», va sentenciar. El massanenc també va apuntar que tot i la dificultat del moment, s'ha de veure que les estacions són un dels sectors que «genera riquesa», i per això cal fer esforços.

A FAVOR DE LES ESTACIONS / D'altra banda, la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va coincidir amb l'opinió dels mandataris de les Valls del Nord, així com del president suplent del grup parlamentari demòcrata, Daniel Armengol, i del soci majoritari i conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, en el fet que cal «ajudar» i «col·laborar» amb els comuns i entitats que tinguin estacions d'esquí. Tot i reconèixer que no és un assumpte que hagi estudiat en profunditat, va manifestar que no sap si la rebaixa de l'IGI per a les estacions és la solució però «cal buscar alguna fórmula i intentar que sigui la millor».

Ferrer entén que «s'ha de fer un esforç d'ajuda o col·laboració amb els comuns i entitats que tinguin estacions d'esquí», recollia l'ANA. Tot i no poder entrar a valorar si l'aplicació d'un IGI especial per a les estacions seria la fórmula adient, la cònsol de la capital va assenyalar que l'esquí és una font de riquesa molt important per al país i «si les pistes d'esquí estan en bones condicions, la gent ve i treballarà també el comerç que és a Andorra la Vella», va afirmar. Segons la cònsol, cal buscar la millor fórmula per a tots i posar-hi tots «en la justa mesura, en funció de la necessitat real i no d'un caprici», va concloure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT