PUBLICITAT

Ordino podrà amortitzar més deute per l'estalvi de 140.000 euros en interessos bancaris

  • El comú preveu que l'aplicació de l'IGI faci minvar els ingressos de Vallnord
25102102ordino
Els consellers de la minoria del Comú d'Ordino, Èric Bartolomé i Enric Dolsa, durant la sessió d'aquest dijous. Foto: ANA
El Comú d'Ordino ha estalviat 140.000 euros en interessos per la baixada de l'Euribor. Així ho ha explicat aquest dijous el conseller de Finances, Jordi Ordoñez, qui ha indicat que aquest fet els permet amortitzar una part major del deute que té l'administració comunal. A més, Ordoñez ha informat que enguany han rebut 100.000 euros més de transferències amb els que no comptaven que serviran per invertir 30.000 euros al camp de neu d'Arcalís i amortitzar també l'endeutament comunal.
La baixada de l'Euribor en els darrers anys ha suposat un alleujament per als comptes del Comú d'Ordino. Com ha reconegut el conseller de Finances, Jordi Ordoñez, amb la carrega financera fixa d'1,2 milions d'euros s'ha reduït molt la part d'interessos que calia pagar i enguany s'ha estalviat 140.000 euros, "amb els que es pot amortitzar més deute", ha afirmat.

Aquest fet té especial rellevància perquè el llindar d'endeutament afecta els tipus d'interès dels crèdits i pòlisses que el Comú contracta amb diferents entitats. És el cas de les dues pòlisses que s'han renovat per part del Comú i de Vallnord. La primera, per un valor de 3,2 milions d'euros a un tipus d'interès del 2,5%, serveix al Comú per cobrir-se les espatlles en cas d'urgència, tot i que com ha assenyalat Ordoñez no s'ha utilitzat mai encara. La segona és d'un milió d'euros a un tipus del 3,6%, doncs en aquesta societat hi participa el Comú a través de Secnoa i altres socis, ha explicat el conseller. En aquest cas, s'ha decidit rebaixar l'import que es demanava fins ara.

Un altre aspecte positiu per a les finances d'Ordino és la rebuda de 100.000 euros més de transferències que no contemplaven i que permetran invertir al camp de neu d'Arcalís i eixugar part del deute del Comú. En concret, 30.000 d'aquests 100.000 euros permetran crear una zona d'innivació a la Basseta.

Per últim, el Comú ha aprovat una adjudicació directa a una empresa per uns treballs de manteniment informàtic que busquen millorar el sistema de classificació funcional i d'indicadors que utilitzen tots els comuns. L'adjudicació s'ha fet, segons Ordoñez, perquè es tracta de la companyia que va crear el sistema i es contracta de forma conjunta amb els comuns d'Encamp i la Massana. Així, es considera que l'empresa ja és coneixedora del programa i pot dur a terme els treballs amb més confiança i el fet de comptar amb dos comuns més i la possibilitat d'incorporar-ne un altre millora les condicions de l'acord.

El conseller de Finances ha informat que d'un inici el cost d'aquest procés de millora seria d'uns 9.000 euros, mentre que ara s'ha pogut rebaixar fins a 8.000 i en cas que hi entrés un quart Comú podria arribar als 7.000 euros.

Per la minoria, però, aquesta adjudicació s'hauria d'haver fet amb un concurs públic per poder rebre més ofertes que haguessin pogut ajustar més el preu i les condicions, segons ha manifestat el conseller Enric Dolsa.
D'altra banda, l'aplicació de l'IGI a l'estació d'esquí de Vallnord suposarà un 2% més d'impostos, un pes que suposa uns 26.000 euros més sobre el total i que farà augmentar el preu dels serveis com la restauració o l'escola d'esquí. Per tant, segons ha manifestat el conseller de Finances d'Ordino, Jordi Ordóñez, "pot afectar a nivell d'ingressos perquè hi pot haver menys afluència ja que el preu serà menys competitiu". Per la seva part, el cònsol major, Ventura Espot, ha reconegut que enguany s'aplicarà el 4,5% com estableix la Llei i de cara a la temporada vinent es negociarà perquè es pugui compensar, per exemple, amb subvencions per als subministraments. Des de la minoria, el conseller de Convergents d'Ordino, Enric Dolsa, ha assenyalat que la fusió a Ski Andorra de totes les estacions seria rendible per a tots els socis i donaria estabilitat als comuns que tenen neu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT