PUBLICITAT

El Govern retirarà la nacionalitat andorrana als dos implicats

  • L'Executiu confirma que ha rebut dues demandes d'extradició d'Espanya
  • El ministre Cinca diu que el cas «no afectarà les futures negociacions amb el país veí»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Material i diners incautats en el cas Emperador Foto: EFE / Angel Diaz

«S'han rebut dues demandes d'extradició però la decisió no podia ser una altra que denegar-les, perquè les persones que s'havien d'extradir tenen la nacionalitat andorrana i les nostres lleis no ho permeten». Així confirmava el portaveu del Govern, Jordi Cinca, que l'Executiu va decidir no extraditar els dos implicats en el cas Emperador, O. M. i S. F. G. , complint la Llei Qualificada d'Extradició. El primer, però, va ser detingut per la policia espanyola a la Seu d'Urgell abans de què pogués arribar al Principat. El jutge li va decretar presó incondicional sense fiança. Pel que fa el segon, però, segueix treballant i vivint al Principat.

Ara bé, Cinca va anunciar ahir un altra informació que podria fer canviar el desenllaç de la extradició: «És cert que la demanda del Govern espanyol posava de relleu que els inculpats per la justícia espanyola tenien una altra nacionalitat». Per tant, des del país veí s'afirma que els implicats tenen la doble nacionalitat.

La doble nacionalitat està prohibida per llei a Andorra, és per aquest motiu que l'Executiu ha iniciat el procés preceptiu per esbrinar si el que diu el Govern espanyol és cert, i «si es confirma, es procedirà a retirar-los la nacionalitat andorrana». Això doncs, obriria la porta a l'extradició.

Subsidiàriament a l'ordre d'extradició, la justícia andorrana tampoc no ha procedit a cap detenció però està instruint la investigació i per tant, «segueix el procés normal». Davant les diverses insinuacions que Andorra està donant l'esquena al cas, Cinca va remarcar que «Andorra no està de braços plegats» i que com que es tracta d'un delicte de blanqueig de diner, la comissió rogatòria obre automàticament una instrucció a la Batllia. «El batlle està instruint la investigació del possible delicte i estem a l'espera del que dictamini».

A més el ministre portaveu va afegir que «Espanya entén la nostra denegació perquè no es pot anar contra les pròpies lleis» i va afirmar que «això no afectarà les futures negociacions amb el país veí».

PRESÓ INCONDICIONAL / La trama xinesa de blanqueig de diners a Espanya continua el procés judicial. El dilluns passat va declarar l'empresari resident a Andorra O. M. que, després d'haver estat detingut a la Seu d'Urgell el passat divendres quan intentava entrar al Principat, va ser enviat cap a presó sense cap possibilitat d'eludir-hi aquesta mitjançant fiança.

El jutge Fernando Andreu, encarregat del cas, va ordenar l'ingrés sense presó condicional a l'empresari. En canvi, els altres quatre implicats que van estar jutjats el mateix dia per l'Operació Emperador van poder sortir en llibertat. Va ser llavors quan ja se sabia que O. M possiblement tenia les dues nacionalitats i no es va donar la possibilitat de llibertat sota fiança per evitar que fugís cap a Andorra, segons van explicar fonts judicials.

Segons les mateixes fonts, es pressuposava que l'empresari podria haver volgut pujar a Andorra per emparar-se en la protecció per als ciutadans nacionals que existeix amb la Llei Qualificada d'Extradició quan se'l va detenir.

Les proves confirmen que Mestre havia blanquejat cada divendres 90.000 euros, en un període llarg de diversos mesos. Així fins a un total de cinc milions d'euros, que és el que pesa en la seva detenció.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT