PUBLICITAT

El Govern deixa la porta oberta a un IGI especial per a les estacions

  • Cinca recorda que l'impost permet la deducció del suportat i avisa que caldrà avaluar-ne l'impacte
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un grup d'esquiadors al sector de Pas de la Casa Grau Roig, de Grandvalira Foto: TONY LARA

La llei de l'Impost General Indirecte (IGI) de segur que experimentarà futures modificacions. Amb el poc temps que porta en vigor, el text ja ha patit un canvi, i en el debat parlamentari de l'aprovació de la primera modificació ja s'advertia que en patiria d'altres. Així mateix ho va tornar a recordar el ministre de Finances, i portaveu del Govern, Jordi Cinca, en relació als dubtes i inquietuds que el nou impost genera a les estacions d'esquí. «Estem entrant en un nou món i una nova metodologia, que preveu multitud de modificacions al llarg de l'any per adaptar-lo a la realitat». Cinca va deixar així la porta oberta a crear un tipus especial per aquestes empreses, si es veu que l'impacte de l'actual tipus és excessiu.

«No es pot negar l'evidència que són un motor de l'economia», és un «sector clau», i s'ha d'evitar que s'ofegui. Per això caldrà estar en «permanent» contacte amb els gerents dels camps de neu i veure l'impacte que pot tenir el nou impost. «Esperem a veure com va la temporada i la incidència» de l'IGI en els comptes d'aquestes societats.

Malgrat això, Cinca va recordar que aquest nou impost permet la deducció del suportat. Així, pels serveis que les estacions d'esquí adquireixen pagaran un IGI que podran descomptar en la declaració. Igualment, el ministre va valorar que es tracta d'un tipus «molt competitiu» en relació, sobretot, als veïns, doncs es situa al 4,5%.

Aquestes manifestacions van tenir lloc en resposta a l'anunci de la possible marxa de Saetde de l'associació Ski Andorra, que ha reobert el debat sobre la necessitat de declarar el sector de la neu d'interès nacional, i que ha portat a les societats a expressar dubtes sobre l'IGI i l'impacte que pot tenir en uns comptes en situació delicada. De totes maneres, el ministre portaveu va assenyalar que «en cap cas cap responsable de les estacions ha demanat l'exempció» de l'IGI.

Val a dir que en la sessió d'ahir del Consell de Ministres es va aprovar el reglament de l'IGI, que desenvolupa aquesta figura fiscal. L'aprovació del reglament s'ha ajornat a l'espera dels canvis efectuats en la llei per regular el tractament fiscal dels estocs acumulats abans del 2013, revisió legal que va ser aprovada pel Consell General el passat dijous. El reglament detalla aspectes com els diversos llibres de factures, els requisits de les modalitats de factures o els documents substitutius, les exempcions, devolucions i règims especials, entre d'altres.

ENRENOU A SKI ANDORRA / D'altra banda, i en relació a l'anunci de la possible marxa de Saetde de la patronal de l'esquí, Cinca va exposar que el Govern no veu una contradicció en el fet que Andorra Turisme i Ski Andorra promocionin el país com una destinació turística de neu. El ministre portaveu va assenyalar que «si es trenca Ski Andorra, és fer un pas enrere» i va assenyalar que hi ha «avantatges evidents» treballant conjuntament. Cinca va exposar que la promoció que fan uns i altres és diferent, doncs uns la fan de manera més general i els altres fan campanyes més especialitzades i centrades en la neu. «Es tracta de sumar», va recordar Cinca, que va opinar que «no tot ha de recaure en Andorra Turisme», igual que tampoc pot recaure tot en les estacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT