PUBLICITAT

El Govern regula la generació i compra d'energia fotovoltaica

  • Seguint les indicacions del ?Llibre blanc', també s'amplia el Pla Renova a tots els edificis
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca i Hinojosa presenten, ahir, les mesures energètiques Foto: ANA / MARTA TORT

El Govern va adoptar ahir diverses mesures en matèria d'energia. Totes elles en la línia de l'establert en el Llibre blanc de l'energia. A més d'ampliar el Pla Renova a tots els edificis i d'aprovar el reglament de la certificació de l'eficiència energètica en l'edificació, també es va aprovar la regulació de la generació d'energia elèctrica d'origen fotovoltaic per part de particulars i la compra d'aquesta energia per part del propi Govern.

La voluntat del reglament de regulació de l'activitat de generació d'energia elèctrica d'origen fotovoltaic no és la de permetre «granges o parcs solars», segons va exposar el director del departament d'Economia, Albert Hinojosa, sinó que es tracta de permetre instal·lacions integrades en edificis. El text estableix el procediment tècnic a seguir per realitzar tal instal·lació.

Així mateix, s'estableixen per decret les condicions de compra de l'energia que generin aquestes plaques fotovoltaiques. Per poder vendre l'energia a un preu subvencionat, caldrà que aquestes instal·lacions estiguin interconnectades a la xarxa, i tinguin una potència no superior als 500kW –que és el màxim que permet la llei, i que s'haurà de valorar l'oportunitat de canviar-ho per obrir el sector energètic, segons el ministre de Finances i portaveu, Jordi Cinca. A més, caldrà inscriure's al Registre d'Instal·lacions Fotovoltaiques. Aquesta inscripció es farà mitjançant convocatòries que publicarà el Govern. La tarifa i el termini de venda s'establirà en cada convocatòria i es mantindrà durant el període de contractació, que serà d'un màxim de 20 anys. Així doncs, el particular que aposti per generar electricitat, la vendrà a l'empresa subministradora per un preu més elevat que el de compra, i serà el Govern qui assumirà la diferència.

AMPLIACIÓ DEL PLA RENOVA / En la mateixa línia, i per millorar l'eficiència energètica, el Govern va aprovar l'avantprojecte de llei per a la rehabilitació del parc immobiliari. Per aquesta, s'ampliarà a tots els edificis el Pla Renova, pel qual l'Executiu subvenciona i ofereix préstecs preferents per finançar les obres. Cinca va insistir en què cal veure aquestes obres no com una despesa sinó com una inversió que té un retorn quantificable.

D'altra banda, també es va aprovar el reglament de la certificació de l'eficiència energètica en l'edificació. Així, es crea la «famosa» etiqueta energètica, que anirà acompanyada d'un informe amb indicacions per millorar aquesta eficiència. La certificació tindrà una validesa de 20 anys i de moment serà voluntària, tot i que no es descarta fer-la obligatòria en un futur.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT