PUBLICITAT

El model andorrà d'integració

  • Bonell posa en relleu el paper de l'educació com a instrument de cohesió social
EL PERIÒDIC
QUÉBEC

Periodic
La subsíndica general, Mònica Bonell, durant la seva intervenció a la 127a Assemblea de la UIP Foto: EL PERIÒDIC

«¿S'imaginen com poden conviure 88 nacionalitats diferents en un Estat de 468 quilòmetres quadrats? ¿S'imaginen com es pot assolir l'equilibri en un indret que és 1.078 vegades més petit que la seva veïna Espanya i 1.441 cops inferior a la seva altra veïna, França, i on el 57% de la població és estrangera?»

La subsíndica general, Mònica Bonell, va iniciar el seu discurs davant l'Assemblea de la Unió Interparlamentària (UIP) amb un seguit de preguntes retòriques, amb l'objectiu de situar els oients davant la realitat andorrana. I és que Bonell tenia l'encàrrec d'exposar aquest dimarts el model andorrà d'integració durant el debat general amb motiu de la 127a Assemblea general de la UIP, que se celebra al Québec des de diumenge i fins aquest divendres.

En la seva intervenció, la subsíndica general va explicar el model d'integració i la identitat andorrana, posant en relleu el paper que hi juga la cultura de la pau i el respecte, el sistema educatiu i el marc normatiu: «A Andorra gaudim d'una preuada cultura de l'esforç i el treball, d'una cultura de pau i respecte, d'un sistema educatiu de primer ordre i un marc normatiu temperadament evolutiu que ha estat possible gràcies a la nostra tradició històrica de més de set segles».

Sobre l'educació, Bonell encara va afegir: «El sistema educatiu i les activitats que hi van associades cohesionen tant els nostres infants com els seus progenitors. Uns i altres es troben a l'entorn de l'escola sense mirar quin és el seu passaport. Andorra gaudeix d'un privilegiat sistema escolar públic en què cohabiten, a lliure elecció dels usuaris, els modes espanyol, francès i el propi: l'andorrà».

D'altra banda, la delegació andorrana, integrada també per les conselleres generals Mariona González i Meritxell Mateu, va participar dimarts i dimecres a les reunions del seu grup geopolític; a les sessions de l'Assemblea on, entre altres qüestions, es va decidir incloure un punt d'urgència a l'ordre del dia relatiu a la situació a Mali; a la reunió de la Comissió tercera de l'Assemblea, on es va debatre sobre l'ús de mitjans diversos, inclosos els mitjans socials, per augmentar la participació dels ciutadans i millorar la democràcia; a la reunió de la Comissió primera, on es va parlar de tots els conflictes actuals; i a la sessió especial sobre els parlaments sensibles al gènere.

Entre avui i demà, entre altres qüestions, està previst que s'analitzi i s'aprovi el pressupost de la UIP per a l'exercici 2013; es debati i s'aprovi un Pla d'acció adreçat a tots els parlaments del món per afavorir que tinguin en compte les qüestions de gènere en les seves estructures i mètodes de funcionament, i s'adopti una Declaració final sobre la ciutadania, la identitat i la diversitat lingüística i cultural en un món globalitzat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT