PUBLICITAT

L'ACU denuncia la venda il.lícita de productes sense el segell de la UE

  • Els establiments implicats adquireixen la mercaderia irregularment per poder baixar preus
  • El Govern i l'entitat tindran a l'octubre el primer esborrany de la Llei de protecció del consumidor
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Sarmiento fa balanç del primer mig any, ahir a la seu de l'ACU. Foto: ANA / E. F.

L'Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) va fer balanç ahir de l'activitat generada durant el primer semestre de l'any. Entre les queixes rebudes per part dels usuaris i les operacions fraudulentes constatades, el director de l'entitat, Joan Antoni Sarmiento, va exposar la seva preocupació davant de l'exposició de casos de comerços que venen productes que no han passat pel vistiplau de la Unió Europea. Aquests establiments "adquireixen els productes a fora dels límits europeus i els fan arribar al Principat il.lícitament i sense passar els tràmits duaners pertinents", va denunciar Sarmiento.

El motiu pel qual els comerços implicats actuen irregularment és per poder vendre els seus productes a preus més baixos, com el cas denunciat per consumidors de càmeres fotogràfiques de gamma alta. Els comerciants també poden actuar il.lícitament per vendre productes abans que la competència, tal com va passar amb el dispositiu electrònic d'Apple, l'IPAD. El director va explicar que "els comerciants adquirien el producte directament als Estats Units abans que s'estigués comercialitzant a la UE, i, per tant, sense el segell corresponent". Com a conseqüència, els compradors del producte no tenien garantia oficial i no podien reclamar davant de possibles problemes amb el dispositiu. L'ACU ha denunciat aquestes situacions al Govern, concretament al Departament de Comerç, que ha iniciat una actuació respecte al tema.

126 EXPEDIENTS
Fent balanç dels primers sis mesos de l'any, Sarmiento va informar que l'ACU ha tramitat 126 expedients d'un total de 702 consultes, xifres inferiors als mateixos períodes d'anys anteriors. D'aquests expedients, 93 ja s'han tancat, 25 estan en tràmit i vuit no han assolit cap acord entre les parts implicades. La majoria dels expedients, concretament el 67%, corresponen a la comissió de béns de consum, és a dir, a aspectes relacionats amb l'activitat comercial. Sarmiento va lamentar que els abusos patits pels consumidors i usuaris tinguin únicament la via judicial com a opció de solució del conflicte.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT