PUBLICITAT

L'Àliga enamora la FIS

  • El tècnic Fleré la defineix com «millor que l'Avet. Ho té tot: salts, llargada, pendent, plans i murs»
IVÁN MOURE
SOLDEU

Periodic
Els tècnics de la FIS amb membres de la Federació Andorrana d'Esquí i de Grandvalira, ahir en la visita a la pista l'Àliga del sector El Tarter. Foto: ÀLEX LARA

Grandvalira va començar les obres a l'estiu per fer de l'Àliga, ubicada al sector El Tarter, una pista amb tots els requisits per poder acollir competicions internacionals de primer nivell. Ahir, després de gairebé quatre mesos de feina, van venir a Andorra la Federació Internacional d'Esquí (FIS) representada per dos coordinadors tècnics de la Copa d'Europa per inspeccionar l'estat de les obres d'acondicionament: Janez Fleré, de la categoria femenina i Markus Waldner, de la masculina.

Fleré va admetre devoció per les característiques d'aquesta pista, fins el punt d'assegurar: «M'agrada més que la de l'Avet», que va acollir al febrer la primera Copa del Món de gegant i eslàlom –va ser femenina– de la història d'Andorra. «Tècnicament ho té absolutament tot: salts, llargada, pendent, plans i murs. M'agrada perquè el principi és senzill i a poc a poc, el grau d'exigència va en augment. El final és excepcional i exigenig una gran preparació física». Les lloances del tècnic argentí van prosseguir, no només a nivell competitiu: «La part de dalt [per on es van començar les obres, a principis de juliol] amaga una gran feina. El túnel que s'ha fet és una gran solució per compatibilitzar la pista amb el turisme a l'estació. És una gran idea».

L'únic però que va objectar Fleré va ser el tram del bosc que hi ha a mitja pista, degut a que hi ha una part amb una forta pendent sense variants naturals. El tècnic de la FIS entén que «és una obra de gran envergadura» però va indicar que calen modificacions que segons ell, «amb esforç» es poden fer, per poder comptar amb més flexibilitat alhora de dissenyar el recorregut.

Sigui com sigui cal que nevi perquè es pugui perfilar la pista. Fleré va avançar que al febrer de l'any vinent «vindrem a fer alguns tests de descens i supergegant per veure si es poden fer descensos d'un nivell més alt». Perquè a curt termini Grandvalira està treballant per acollir una Copa d'Europa femenina i a mitjà termini, buscar una Copa del Món. L'Àliga compta amb poc més de 750 metres de desnivell i segons la normativa de la FIS per a les màximes cites mundialistes no compliria amb el mínim necessari per acollir una cita masculina, però sí seria suficient per a fèmines.

RECTA FINAL DE LA PRIMERA FASE / La feina de primera fase, amb un cost d'uns 1,5 milions d'euros, ha anat més ràpid del previst i està pràcticament acabada. La segona tindrà lloc a l'estiu vinent amb la instal·lació dels canons de neou i les proteccions de seguretat i de cara a l'estiu es preveu que la FIS procedeixi a l'homologació de la pista, que en qüestió d'un mes ja tindria el vist i plau.

¿MUNDIALS JÚNIORS AL 2017? / Al calendari de la FIS està previst que, al febrer de 2014, Grandvalira aculli la Copa d'Europa d'esquí alpí femení amb dues proves de supergegant. Aquest serà el primer test d'aquesta pista de cara a competicions de primeríssim nivell. Existeix la possibilitat que també es disputi, en aquesta ocasió, una prova de supercombinada. A més, Fleré va anar més enllà i va obrir la porta a la possibilitat que l'estació organitzi els Campionats del Món Júnior de l'any 2017. Un esglaó que estaria ja ben a prop del somni del president de la Federació Andorrana d'Esquí, Albert Coma, d'acollir algun dia, «almenys d'aquí a 25 anys» uns Campionats del Món. Fins llavors, però, l'Àliga promet, en boca del propi Fleré, «grans alegries a Grandvalira i Andorra».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT