PUBLICITAT

Presó sense fiança per al resident empresari implicat en 'Emperador'

  • Acusat per un delicte de blanqueig, es l'únic que no queda en llibertat dels cinc interrogats ahir
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els detinguts, al moment d'arribar a declarar a l'Audiència Nacional espanyola Foto: EFE

El cas contra la trama xinesa de blanqueig de diners a Espanya continua el procés judicial i ahir va fer declarar a l'empresari resident a Andorra Oriol Mestre que, després d'haver estat detingut a la Seu d'Urgell el passat divendres quan intentava entrar al Principat, ha sigut enviat cap a presó sense cap possibilitat d'eludir-hi aquesta mitjançant fiança.

El jutge Fernando Andreu, encarregat del cas, va ordenar l'ingrés sense presó condicional a l'empresari. En canvi, els altres quatre implicats que van estar jutjats ahir per l'operació Emperador van poder sortir en llibertat. Entre ells, un sargent de la Guàrdia Civil espanyola i un inspector de la seva Policia, informa Efe.

En canvi, Mestre va estar imputat per un delicte de blanqueig que el va enviar cap a presó sense possibilitat d'optar a la llibertat sota fiança. Aquest, que forma part dels 110 detinguts, va ser arrestat el passat divendres. Si bé té la nacionalitat espanyola, diverses fonts s'han fet ressò de la possibilitat que compti amb la doble nacionalitat.

Tot i que les fonts judicials no expliquen detalladament el motiu pel que l'empresari va estar imputat i enviat a presó, les autoritats espanyoles ja van explicar que la cerca arribava cap a altres països. I que una de les formes d'actuar de la trama xinesa per blanquejar no era cap altra que contactar amb empresaris espanyols que tinguessin diners en comptes corrents de paradisos fiscals. D'aquesta forma, la màfia xinesa els hi demanava que fessin transferències a bancs establerts a la Xina.

A més de l'empresari enviat a presó, Espanya també ha demanat la detenció d'un empleat de banca, amb inicials S. F. G., que opera a Andorra i podria estar implicat en els fets. Però, de moment, encara aquest no ha sigut arrestat. Tal i com va explicar el Govern, a Andorra no s'han practicat detencions. I és que a la Llei Qualificada d'Extradició s'especifica a l'article 14 que quan es tracta d'un ciutadà amb nacionalitat andorrana, l'extradició no es formalitza. Roman a les autoritats andorranes decidir si l'empleat de banca ha d'estar detingut o no.

Nova ronda d'interrogatoris / El procés contra la trama xinesa de blanqueig de capitals continua endavant. Ahir, a les 11 del matí, el jutge Andreu va reprendre els interrogatoris dels detinguts a l'operació Emperador després d'un intens cap de setmana en el que es va donar per finalitzada la primera ronda interrogatòria.

Durant aquesta fase, el passat dissabte el jutge Andreu va ordenar l'ingrés en presó incondicional del presumpte cap de la trama, l'empresari xinés Gao Ping, que es va negar a declarar davant el jutge. També es va declarar presó sense possibilitat de sortir amb fiança a altres deu persones pressuposadament implicades a la trama, entre les que es trobava la dóna de Gao Ping i els suposats integrants de la cúpula de l'organització. Entre ells, es troba el responsable de l'aparell d'extorsió, Hai Bo Li.

Des del passat dimecres han comparegut davant el jutge 87 arrestats, i està previst que demà ho facin altres tres. 48 persones han quedat en presó incondicional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT