PUBLICITAT

El segell andorrà ja és una realitat

  • El reglament per determinar les condicions ja s'aprovat i sortirà publicat durant els pròxims dies
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Landry Riba explica, ahir, el nou segell de producte agrícola andorrà Foto: EL PERIÒDIC

Els segells de qualitat per a productes andorrans ja és una realitat. I és qüestió de temps que es comencin a veure articles amb la marca Andorra als prestatges dels supermercats del país. El pas endavant més important que s'ha donat per aconseguir-ho és l'aprovació del text que regularà les condicions per poder accedir a les insígnies, que es va formalitzar la setmana passada. Ara, és qüestió de temps que el reglament oficial surti publicat al BOPA ben aviat. Fins i tot, podria aparèixer demà.

Els segells ja estan preparats per part del Departament d'Agricultura, que s'encarregarà de rebre les sol·licituds. Seran dos identificatius, un que certificarà que es tracta d'un producte andorrà, i un segon com que ha estat fet amb una recepta tradicional del país. «Esperem que en un breu termini de temps haguem de resoldre sol·licituds per a aquest segell», va presagiar ahir el director d'Agricultura, Landry Riba. Ara mateix, esperen que entre una desena i una dotzena de productors locals demanin la certificació.

Per poder obtenir una de les qualificacions serà necessari tramitar una sol·licitud al Departament d'Agricultura. En aquesta, s'haurà de documentar que es compleixen els requisits de qualitat. Aleshores es farà una inspecció prèvia i un cop s'aconsegueixi el segell s'haurà de fer un control anual per garantir que es mantenen les mateixes condicions.

Els segells s'hauran d'anar renovant, i Riba ja va avisar que obtenir-ho un cop no significa que es mantingui en el temps. I que serà necessari passar una sèrie de controls per demostrar que la qualitat i els mètodes d'elaboració es mantenen. Sinó, es podrà revocar el segell per un període de temps o fins i tot de manera permanent.

Senzills d'obtenir / També s'espera que aquests segells no suposin una despesa destacable per als productors. Si aquests ja compleixen amb les mesures establertes als reglaments, demanar el distintiu no comportarà una despesa important per als productors, va assenyalar Riba. Només hauran de fer la redacció dels documents necessaris i després incloure el segell en les etiquetes dels seus productes.

«Volem que es pugui donar a conèixer el que es fa a Andorra, potenciar els nostres productes; gaudir d'aquest segell farà possible que se sàpiga el que s'està fent a Andorra». Així es va mostrar el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, que va explicar que un cop hi hagi uns quants productes amb el distintiu agrícola es podrà elaborar un mapa de productes andorrans. Una cartografia per promocionar-los amb el lligam de la qualitat i la tradició. I va estimar que aquests identificadors tenen la voluntat de «reconèixer la feina ben feta» i apostar per «la qualitat dels cultius naturals».

Amb els productes agrícoles, s'espera que aquests identificadors serveixen per articles conreats o procedents del bestiar. I que indispensablement s'hagin elaborat al Principat amb les mesures adequades. Altres productes importants que poden tenir la certificació andorrana són els vins, les melmelades, les hortalisses, les trumfes o les plantes aromàtiques.

En el cas del qualificatiu per recepta tradicional, s'ha de demostrar que els productes hagin estat elaborats d'una manera específica. I s'ha d'acreditar que als processos d'elaboració es va seguir aquesta recepta d'origen andorrà. Embotits, donja, bringuera, trinxat de carn o xarop d'avet són alguns dels exemples que Riba va donar en relació a les possibilitats d'aquest segon distintiu.

Des del Departament d'Agricultura s'espera que en mig termini es puguin veure els productes amb segell de qualitat andorrana als prestatges. La promoció començarà després l'etiquetatge.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT