PUBLICITAT

Pujal considera «urgent» que es digitalitzin els arxius d'RTVA

  • La responsable de Documents de l'Arxiu Nacional adverteix del risc que es perdi material audiovisual
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Boadas, el ministre Esteve i Pujal, presidint ahir l'Observatori d'Arxius i Televisions Locals de Catalunya Foto: EL PERIÒDIC

La responsable d'Àrea d'Arxius i Documents de l'Arxiu Nacional, Cinta Pujal, va indicar ahir que és «urgent» que s'abordi la conservació de l'arxiu d'imatges de Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA) des del 1991 i fins a l'actualitat, informa l'ANA. Pujal va matisar que a nivell tècnic l'any passat ja es va iniciar el treball per establir els criteris i determinar quina documentació cal conservar a l'Arxiu Nacional, i que ara és necessari que a nivell polític es comenci a concretar el conveni de col·laboració entre les dues entitats. La responsable de l'arxiu va fer aquestes declaracions amb motiu de la celebració a Andorra de la cinquena jornada de l'Observatori d'Arxius i Televisions Locals de Catalunya, en el decurs de la qual es va decidir també l'elaboració conjunta d'un manual de bones pràctiques per avançar en la digitalització dels fons de les televisions locals.

Diu Pujal que si bé l'Arxiu ja disposa del fons d'Andorra 7 Televisió, que va ser la primera televisió privada del país, ara s'està intentant poder digitalitzar i custodiar el fons d'RTVAseva posada en marxa, el 1991. Adverteix Pujal que encara no se sap el cost que podria tenir l'actuació, ja que primer cal seleccionar les imatges que es volen conservar. En qualsevol cas, continua l'ANA, i malgrat que no hi ha calendari, creu que s'ha de tirar endavant de manera urgent perquè existeix el risc que es pugui perdre material, ja que els antics suports es van fent malbé. Així, el següent pas és posar-se d'acord sobre quins recursos humans i econòmics ha d'invertir cadascuna de les parts, i que a nivell polític es concreti el conveni de col·laboració. La proposta de l'Arxiu és que aquest fons es conservi a les seves dependències, tot i que caldrà veure de quina manera ja que l'entitat pateix problemes d'espai.

L'objectiu de l'Arxiu i d'RTVA és el mateix que el que persegueixen les televisions locals de l'àmbit català que aquest dilluns es van reunir a la capital, i que no és altre que evitar la possible pèrdua d'aquest patrimoni audiovisual, en risc des de la posada en marxa de la Televisió Digital Terrestre (TDT), i conservar-lo perquè en el futur «serà transcendental per entendre la societat actual». Així ho va assegurar Joan Boadas, cap del Servei de Gestió documental, Arxius i Publicacions, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, i arxiver municipal de Girona.

Boadas va explicar que en el marc de la cinquena jornada de l'Observatori, celebrada ahir, es va acordar elaborar un manual de bones pràctiques que determini com garantir la conservació dels fons audiovisuals, com assegurar-ne l'accés i la difusió, i com tractar els aspectes de propietat audiovisual. El manual no ha de ser «una cotilla», adverteix, sinó que una vegada aprovat, cada televisió pot utilitzar la part que més li interessa per les seves necessitats. Durant la jornada, en la qual van participar 26 professionals de 17 institucions diferents, la cap de l'arxiu de Televisió de Catalunya, Alícia Conesa, va presentar el projecte Euscreen, que té per objectiu que les imatges de les televisions com ara TV3 s'incorporin en els circuits internacionals perquè puguin tenir un ús fora del seu àmbit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT