PUBLICITAT

Urgència en la digitalització dels arxius de RTVA

  • La responsable d'Àrea d'Arxius i Documents, Cinta Pujal, destaca que és necessari que a nivell polític es comenci a concretar el conveni de col·laboració entre l'Arxiu Nacional i RTVA
22102012_jornades arxius1
El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha inaugurat la 5a Jornada de l'Observatori d'Arxius i Televisions Locals aquest dilluns. Foto: SFGA
La responsable d'Àrea d'Arxius i Documents, Cinta Pujal, ha indicat aquest dilluns que és urgent que s'abordi la conservació de l'arxiu d'imatges de Ràdio i Televisió d'Andorra des de l'any 1991 fins a l'actualitat. Pujal ha destacat que a nivell tècnic l'any passat ja es va iniciar el treball per establir els criteris i determinar quina documentació cal conservar a l'Arxiu Nacional, i que ara és necessari que a nivell polític es comenci a concretar el conveni de col·laboració entre les dues entitats. La responsable de l'arxiu ha fet aquestes declaracions amb motiu de la celebració a Andorra de la cinquena jornada de l'Observatori d'Arxius i Televisions Locals de Catalunya, en el decurs de la qual s'ha decidit l'elaboració conjunta d'un manual de bones pràctiques per avançar en la digitalització dels fons de les televisions locals.
La tècnica del Departament de Patrimoni Cultural i responsable de l'Àrea d'Arxius i Documents, Cinta Pujal, ha explicat aquest dilluns que si bé l'Arxiu Nacional ja disposa del fons d'Andorra 7 Televisió, que va ser la primera televisió privada del país, ara s'està intentant poder digitalitzar i custodiar el fons de Ràdio i Televisió d'Andorra des de la seva posada en marxa el 1991.

Pujal ha dit que encara no se sap el cost que podria tenir l'actuació, ja que primer cal seleccionar les imatges que es volen conservar. En tot cas, malgrat que no hi ha calendari, creu que s'ha de tirar endavant de manera urgent perquè existeix el risc que es pugui perdre material ja que els antics suports es van fent malbé. Així, el següent pas és posar-se d'acord sobre quins recursos humans i econòmics ha d'invertir cadascuna de les parts, i que a nivell polític es concreti el conveni de col·laboració. La proposta de l'Arxiu Nacional és que aquest fons es conservi a les seves dependències, tot i que caldrà veure de quina manera ja que l'entitat pateix problemes d'espai. 

L'objectiu de l'Arxiu Nacional i RTVA és el mateix que el que persegueixen les televisions locals de l'àmbit català que aquest dilluns s'han reunit a Andorra, i que és el d'evitar la possible pèrdua d'aquest patrimoni audiovisual, en risc des de la posada en marxa de la TDT, i conservar-lo perquè en el futur 'serà transcendental per entendre la societat actual'. Així ho ha assegurat Joan Boadas, cap del Servei de Gestió documental, Arxius i Publicacions, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, i arxiver municipal de Girona. 

Boadas ha explicat que en el marc de la cinquena jornada de l'Observatori d'Arxius i Televisions Locals de Catalunya, celebrada aquest dilluns a Andorra, s'ha acordat elaborar un manual de bones pràctiques que determini com garantir la conservació dels fons audiovisuals, com assegurar-ne l'accés i la difusió, i com tractar els aspectes de propietat audiovisual. El manual no ha de ser 'una cotilla', sinó que un cop fet, cada televisió pot utilitzar la part que més li interessa per les seves necessitats.

Durant la jornada, en la qual han participat 26 professionals de 17 institucions diferents, la cap de l'arxiu de Televisió de Catalunya, Alícia Conesa, ha presentat el projecte Euscreen, que té per objectiu que les imatges de les televisions com TV3 s'incorporin en els circuits internacionals perquè puguin tenir un ús fora del seu àmbit.

noticia

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT