PUBLICITAT

La ciutadania perd la por

  • Vora mig miler de manifestants clamen contra la gestió política del Govern i la pressió dels bancs
  • «Prou feudalisme, prou corrupció» o «això no és una crisi, és una estafa», algunes de les consignes
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY


Els organitzadors de la manifestació asseguraven ahir que havien arribat al miler de persones, complint el que havien pronosticat. Finalment, però, van ser menys, i segons va informar la Policia els primers càlculs parlen d'unes 500 persones. En qualsevol cas, però, es tracta de la manifestació més nombrosa que es recorda els darrers anys.

Els manifestants es van concentrar a les dues del migdia a la Plaça Coprínceps, per anar descendint per les avingudes Carlemany i Meritxell fins arribar a la plaça de la Rotonda. Sota crits com «Volem referèndum», «prou feudalisme, prou corrupció» o «això no és una crisi, és una estafa», van captar l'adhesió d'altres ciutadans que van optar per unir-s'hi, i van causar la sorpresa dels turistes que compraven o estaven dinant. Encapçalant la pancarta Víctimes de la mala gestió política, hi havia la plataforma AD800, impulsora d'aquesta manifestació general, els dos sindicats de la Policia (SIPA i CFPA) i l'USdA. També s'hi van sumar membres de la Plataforma de Funcionaris, del sindicat de la Duana, així com de la PIME i del partit Iniciativa Ciutadana. A més, s'hi va poder veure a polítics socialdemòcrates com David Rios, Marc Cornella i Judith Salazar.

Davant de la pancarta, una performance simbolitzava l'opressió que el Govern i els bancs fan al poble. També simbòlicament, es van fer minuts de silenci davant d'entitats bancàries, a qui els manifestants també van ficar ahir dins el sac dels culpables de tota la situació actual.

Els joves que van desenvolupar la performance, també alguns manifestants, van optar per assistir a la manifestació tapats amb careta. El motiu, denunciar que hi ha hagut «pressions, amenaces d'acomiadament i coaccions des del sector privat cap als seus treballadors» perquè no assistissin a la manifestació, va assegurar el portaveu d'AD800, Manel Montoro.

En arribar a la plaça de la Rotonda, AD800 va llegir un manifest en què es va denunciar «la mala gestió del diner públic» i els beneficis que els «rics» tenen enfront les «classes mitges i baixes», les quals són qui estan pagant els plats trencats de la crisi, considera AD800.

Per tot, la plataforma va fer una crida a la unió del poble per a lluitar i demanar al Govern referèndums per temes com les obres públiques, la llei de la nacionalitat o la reforma de la CASS. També van cridar per una reforma de la Constitució per poder elaborar lleis que afavoreixin la transparència.

Recollida de signatures per la ILP / Aprofitant el manifest, Montoro va informar que aquest proper cap de setmana, a la Fira d'Andorra la Vella, es tancarà el procés de recollida de signatures per demanar la transparència de la CASS. Paral·lelament, encetaran el procés de firmes per tirar endavant una Iniciativa Legislativa Popular de responsabilitat política.

AD800 se sentia ahir satisfeta amb el resultat de la manifestació. «Demostra que la gent comença a perdre la por», va manifestar Montoro. Ara demanen que sigui el Govern qui mogui fitxa, «que es posicioni, perquè fins ara no ha obert la boca». «I si no ho fan, tornarem a sortir», va afegir.

Al costat dels manifestants, uns turistes francesos, sorpresos amb el que estaven veient, interpel·laven els presents. «¿Però, per què us manifesteu?», «¿Per la crisi?», «¿Però Andorra no era pròspera?». Ja no, almenys al parer dels manifestants.


http://www.youtube.com/watch?v=ChQshmvBwXQ

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT