PUBLICITAT

Viladomat: «No ens calen empreses per fer promoció a llarg termini»

  • La crisi i les accions de projecció internacional d'Ski Andorra estan a l'origen de la decisió
  • L'empresari diu que la caiguda dels mercats propers obliga a ser vigilants amb la despesa
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Joan Viladomat en una roda de premsa de la marca GrandValira, que engloba les pistes de Saetde i Ensisa Foto: EDUARD COMELLAS

El soci majoritari de Saetde, Joan Viladomat, va explicar ahir a El PERIÒDIC que la desvinculació d'Ski Andorra, l'associació que reuneix totes les estacions d'esquí del Principat, és irreversible. «Toca fer-ho no perquè estigui enfadat amb ningú, sinó perquè tal com estan les coses, no calen empreses per fer promoció per aquest món de Déu». Viladomat recorda que fa 12 anys va ser el primer en anar a Moscou de la mà de l'associació: «se'ns va preguntar perquè hi anàvem i ara s'ha demostrat que era el moment de fer-ho. Amb tot, avui anar a Moscou costa 60.000 euros i anar a Londres en costa 150.000 més» afegeix l'empresari que es queixa de que el compte de resultats continua retrocedint. I es mostra crític amb l'última gran acció d'Ski Andorra al Brasil que en la seva opinió, a més de ser onerosa, «és una acció a llarg termini i avui hem de mirar el que gastem, dia a dia». Cosa que argumenta pel fet que l'esquí com la resta de sectors turístics no escapa a la crisi que castiga els països veïns, sobretot Espanya. «No oblidem que el nostre principal mercat és l'espanyol, representa el 50% dels esquiadors, i actualment està feble». Per això, reitera que «hem d'afinar molt i preferim invertir els 350.000 euros que Saetde destina a Ski Andorra a altres coses i ajustar-nos més».

Més retallades / Aquesta no és l'única retallada que Saetde fa aquest any. De fet Viladomat defensa el seu posicionament per les retallades que les estacions d'esquí també s'han vist obligades a fer per mantenir uns comptes de resultats acceptables. «Actualment fem un esforç molt gran. GrandValira ha hagut de retallar la plantilla fixa i té 11 treballadors menys, Vallnord ha fet el mateix. Estem parlant d'aportacions a Ski Andorra molt significatives, 1 milió d'euros a l'any».

Viladomat afegeix que «el 40% de la nostra despesa és per al personal i el 20% per a energia. Després hem de destinar entre un 30% i un 40% a inversions importants i hem de pagar el sou a la gent encara que no nevi». En definitiva, Viladomat prefereix no invertir tant en promoció exterior, sobretot si es tracta de promoció a molt llarg termini i apostar per mantenir el capital humà, la inversió necessària i presentar resultats acceptables als socis. I és que ara per ara, «Saetde no supera els resultats del 2003, per això crec que hem de ser més prudents» afirma Viladomat que també considera en virtut d'aquesta mateixa regla de tres, que l'aportació és insostenible per a la resta d'estacions però que «caldrà més temps per veure que fa el sector públic que potser no reacciona tan ràpidament com l'empresa privada, i que té uns criteris d'actuació que a vegades no són els nostres».

Ski Andorra és una associació patronal que reuneix tres empreses públiques i una de privada que és precisament Saetde. Per a Viladomat «els criteris d'inversió dels organismes públics són diferents. Com a empresa privada tenim la obligació de mantenir una rendibilitat mentre que els polítics van a un altre ritme». I afegeix que «potser per això la nostra reacció ha estat més ràpida perquè no podem suportar més la inversió a Ski Andorra, o ens manteníem a l'associació sense aportar tants diners o marxàvem». Si Andorra és el primer mercat de Saetde, amb un volum de negoci del 80% mentre que la projecció exterior només arriba al 20%, Viladomat és conscient que abandonar Ski Andorra també té per contrapartida una sèrie de compromisos contrets: «els nostres advocats estan mirant com fem la sortida perquè no sigui traumàtica per a ningú. Ben entès hi ha coses que ja estan compromeses, i que els tècnics estan estudiant perquè Saetde pugui recuperar part dels diners». A tot això, l'empresari afegeix que també és essencial «mirar l'aportació que fa cada soci i les despeses que té Ski Andorra».

Nou rol per a ski andorra / En quant al rol de l'associació que abandona, Viladomat lloa la utilitat d'Ski Andorra, tant a nivell de formació, com de representació patronal i de representació internacional que «em sembla molt important, ara bé, de cara a la promoció exterior, sobretot la promoció en mercats llunyans, potser és Govern qui hauria de suplir les aportacions que fan les estacions d'esquí». I aposta perquè el rol d'Ski Andorra canviï perquè «no podem aportar-hi els mateixos diners que els altres, Saetde no és una empresa pública ni una ONG».

Un milió d'euros a l'any / Viladomat va recordar que part del finançament d'Ski Andorra prové dels diners que Govern destina a l'esquí extraescolar. «Govern hi destina aquesta partida i les estacions no ens repartim res per no tenir discussions; l'aportació global, entre tots els socis a Ski Andorra, és d'un milió d'euros a l'any mentre que l'aportació de Saetde és de prop de 350.000 euros». Viladomat insisteix en que «deixar Ski Andorra no vol dir que la canalla no continuarà esquiant al Pas de la Casa-Grau Roig. Continuarem proporcionant als infants un forfet molt per sota del preu de mercat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT