PUBLICITAT

El SIPA i el CFPA no descarten més dimissions per la manca de recursos

  • Els grups especials treballen amb «material obsolet» i no els surt a compte arriscar-se, diuen
  • La polèmica pel complement de jubilacions «només ha estat la gota que ha vessat el got»
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un policia de servei amb la vista posada a la concentració organitzada el passat 11 d'octubre Foto: TONY LARA

Arran de la polèmica generada pel la reforma de les pensions dels funcionaris impulsada pel Govern, la qual podria implicar la desaparició del complement de jubilació del que gaudeix el cos policial, integrants del grup en desactivació d'explosius (TEDAX) van anunciar fa unes setmanes la seva voluntat de dimitir en bloc. Aquesta decisió, que en alguns casos s'ha fet ferma i en d'altres s'està a l'espera de com acabi al final tota la controvèrsia, es pot convertir en l'inici d'un cúmul de dimissions en el sí del cos. Els sindicats policials, el SIPA i el CFPA, no descarten noves accions similars causades pel probable bloqueig d'aquest complement, però sobretot degut a la manca de recursos amb els que treballen aquests grups especials.

Perquè l'afer de les jubilacions només ha estat «la gota que ha fet vessar el got», va assegurar el president del SIPA, Xavier Surana. Un got que ja estava gairebé ple degut a que els cossos especials consideren que estan treballant en unes condicions que no són les òptimes, «amb material obsolet». Els sindicats van posar l'exemple dels vehicles amb els que es desplacen, amb més de 20 anys d'antiguitat, o el vestuari de protecció. Tot i que no és només un tema de material, sinó també de «manca de formació», va afegir Surana.

«Aquestes persones són conscients que treballen en un lloc difícil i feien l'esforç de tirar-ho endavant pensant que als 20 anys tindrien l'opció de jubilar-se», va exposar el president del SIPA, afegint que «s'arrisquen a treballar en unes condicions més rudimentàries que a la resta de països, i és generen riscos» durant la seva jornada laboral. Però tal i com estan les coses en l'actualitat, i després que el Govern confirmés que el fons previst per a pagar els complements de jubilació s'ha esvaït, ja «no els surt a compte» seguir corrent aquests riscos.

Per tot, les dimissions del TEDAX podrien no ser les últimes, puntualitzant en aquest sentit que renunciar a estar en un cos especial implica abandonar l'especialitat, però no deixar de treballar com a policia.

Finalment, aquesta situació pot agreujar encara més la manca de recursos humans que denuncien els sindicats, i que no els permet fer tota la feina que se'ls adjudica durant les seves jornades laborals.

POCA COMUNICACIÓ AMB EL MINISTRE / Aquest punt de vista no és compartit pel Govern, que assegura que el nombre actual d'efectius que té el cos de Policia és adequat i que no cal obrir cap concurs per a reforçar la plantilla. Així ho va assegurar durant la sessió del Consell General posterior a la manifestació el ministre d'Interior i Justícia, Xavier Espot.

El sindicats asseguren que Espot desconeix la realitat del cos. De fet, lamenten que des de l'inici de tota la polèmica de les jubilacions, el ministre hagi estat «pràcticament desaparegut en combat», a paraules de Salvador Prieto, president del CFPA. Les dues parts no han mantingut cap reunió d'ençà que se'l va nomenar ministre, a final de juliol. La darrera trobada va ser de presentació i es va produir quan ell encara era Secretari d'Estat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT