PUBLICITAT

Els celíacs es preocupen per l'elevat preu dels aliments

  • Lamenten el tancament de la cuina centralitzada a l'escola
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Exposició de menjar per a celíacs, ahir a la mostra Foto: ÀLEX LARA

L'Alberg la Comella va acollir ahir el desè aniversari de l'Associació de Celíacs d'Andorra. Els distribuïdors de productes adaptats a les persones intolerants al gluten del país van presentar els seus productes i els assistents van poder tastar els aliments i endur-se'n mostres. Els infants han gaudit d'activitats lúdiques com inflables, un toro mecànic i un taller de pintura facial.

A la tarda es va fer una taula rodona on els professionals de la nutrició i els afectats van tractar les problemàtiques que pateixen els celíacs. La presidenta de l'Associació, Montserrat Viles va destacar el tancament de la cuina centralitzada de les escoles com un dels problemes més immediats i fa una crida a les entitats públiques i privades per a trobar un espai on ubicar aquest servei que permet respondre a les necessitats alimentàries específiques d'un centenar d'infants del país, informa l'ANA.

«En deu anys s'ha avançat molt' va assegurat Viles, a més d'afegir què «els proveïdors s'han adaptat i s'han augmentat els punts de distribució, uns cinc o sis, així com l'oferta de productes». Tot i així, va lamentar que «els productes són més cars que a Espanya, els preus no tenen res a veure i els freds o congelats no arriben».

Viles va evocar les negociacions que està duent a terme amb Govern i la CASS. D'una banda, l'associació demana «un impost reduït» pels aliments. D'altra, va mostrar la preocupació del col·lectiu per la manca d'especialistes mèdics. Mentres que els infants poden acudir al pediatra, «els adults estan més desprotegits enfront d'aquesta mancança ja que només hi ha dos gastroenteròlegs i es troben desemparats». D'una altra banda, va mencionar que voldrien negociar amb la CASS «una subvenció o un sistema de vinyetes com el que tenen a França».

L'altra preocupació major del col·lectiu es refereix al tancament de la cuina centralitzada que no només respon a les necessitats dels infants celíacs, sinó que també als afectats per altres intoleràncies alimentàries. «De cara al curs que ve no tenim on posar la cuina centralitzada», va declarar Viles, a més d'esperar «trobar una altra ubicació, si no és per part del Ministeri, al menys per part nostra». «Deixar cent nens sense cuina és un problema alimentari», va alertar la presidenta de l'ACEA.

D'altra banda, el programa electoral de DA mencionava l'estudi de la viabilitat d'introduir un nivell de cobertura per a malalties que cada vegada tenen més incidència, com ara la celiaquia, l'atòpia, les deficiències sensorials i les anomenades malalties «rares». Viles va lamentar que a hores d'ara encara no s'hagi pres cap disposició en relació als problemes derivats de les intoleràncies alimentàries.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT