PUBLICITAT

La Llei bloqueja detencions al país relacionades amb la màfia xinesa

  • L'article 14 del text per extradicions protegeix als andorrans en demandes internacionals
  • Enxampen a la Seu a un empresari resident quan intentava retornar al Principat
LUIS GARRIDO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alguns detinguts en el moment de ser transportats ahir per declarar a l'Audiència Nacional espanyola Foto: JAVIER LIZÓN

Si bé Espanya va declarar que s'estava tractant amb Andorra –a més d'altres sis països– per possibles connexions amb la trama orquestrada per la màfia xinesa –que blanquejava fins a 300 milions d'euros anuals–, de moment a Andorra no hi ha hagut detencions. Tot i que ja s'ha parlat d'implicats amb noms i cognoms als mitjans estrangers, la policia no ha detingut a ningú al nostre territori. Encara que hi hagi almenys dos implicats relacionats amb el Principat.

A qui sí que es va detenir, segons fonts del país veí, va ser a un empresari espanyol ahir a la Seu d'Urgell, resident a Andorra i identificat amb les inicials O. M. R. Aquest es dirigia al Principat, quan el van retenir en relació a la operación Emperador. No es l'únic cas que esquitxa al nostre país, ja que s'acusa també a un empleat de banca, amb inicials S. F. G., d'estar implicat a la trama. Aquest, però, no va ser detingut.

I és que, ahir, el presumpte implicat va anar a la feina com qualsevol dia normal, tot i haver aparegut el seu nom públicament, majoritàriament degut a publicar-se a les agències espanyoles Efe i Europa Press. D'altra banda, i segons fonts consultades, aquest presumpte col·laborador amb la trama xinesa «portava un tren de vida elevat».

Sense detencions a Andorra / Les agències espanyoles deien que S. F. G., amb nacionalitat andorrana, havia estat detingut a Andorra. Però no va ser així, segons va confirmar ahir el Govern. En mig del secretisme que porta el cas al Principat –no s'ha fet cap declaració pública més enllà de la demanda de col·laboració feta per Espanya–, des del Govern es va manifestar que a Andorra no s'ha practicat cap detenció. La clau de la falta de detencions, però, es troba dins de la Llei Qualificada d'Extradició.

Aquesta explica al seu article 14 motius pels que «l'extradició no s'atorga». I el primer punt és clar: «Quan la persona, objecte de la demanda, és de nacionalitat andorrana». Emparant-se en la Llei i en aquest article, als acusats per Espanya no se'ls hauria de ser detenir per demandes internacionals en el cas que tinguessin nacionalitat andorrana. Haurien de sortir del país, on altres autoritats internacionals ho poguessin fer.

En relació a l'empresari espanyol detingut a la Seu quan es dirigia cap a Andorra, el Govern no va voler fer cap declaració i fonts internes van declarar que es van assabentar per la premsa. Aquest, però, s'ha apuntat per altres fonts que a més de la nacionalitat espanyola podria tenir també l'andorrana, motiu pel que ahir podria intentar entrar al Principat, quan la Policia Nacional espanyola el va detenir a la Seu d'Urgell dirigint-se al Principat.

No s'han fet públics els motius que haurien portat als presumptes acusats a estar vinculats amb la trama de blanqueig xinès. Tot i així, el Ministeri de l'Interior espanyol ja va estimar que hi hauria detencions a altres estats. I és que, segons la Policia espanyola, una de les formes per blanquejar diners de l'entramat mafiós tractava de contactar amb empresaris espanyols amb comptes corrents a paradisos fiscals perquè fessin transferències cap a la Xina. A més d'Andorra, Suïssa també està a la llista dels set estats contactats per Espanya demanant col·laboració per atrapar als presumptes implicats de la trama que netejava diners negres per valor de 300 milions anuals.

A més dels dos acusats relacionats amb el Principat, ahir Emperador també va detenir un advocat, amb inicials J. C. C., detingut al seu despatx situat al carrer Serrano a Madrid.

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va continuar ahir divendres la tanda d'interrogatoris als imputats després que aquest dijous va decretar presó per dinou persones i va alliberar sense fiança però amb càrrec l'actor porno Nacho Vidal i el regidor de Fuenlabrada, que formalment segueix imputat de suborn, tràfic d'influències i malversació. En canvi, el jutge va decretar presó amb fiança de 25.000 euros per a la germana de Nacho Vidal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT