PUBLICITAT

Una firma d'anàlisi biomecànica per a esportistes s'instal·la al Principat

  • Busca contactar amb les federacions locals i col·legis, sobretot per fer millorar els atletes
  • Tindrà les oficines centrals a la Massana i deixarà l'actual centre d'investigació a la capital catalana
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jesús de Pablos explica el seu producte a les federacions i associacions andorranes Foto: TONY LARA

Una nova incorporació al panorama empresarial andorrà. Amb l'obertura econòmica, i emmarcat dins la Iniciativa Actua, ahir es va oficialitzar l'entrada d'Idea, una creadora de software per l'anàlisi del comportament i la biomecànica de les persones. Tot i que ells no volen que se'ls digui només analistes. Ja que ofereixen més que dades. Xifres i estadístiques que es recullen als seus programes i que serveixen, majoritàriament, per a l'esport. Són hàbils per mesurar, per exemple, qui ha fet millor la seva tasca en un partit de futbol, els punts febles i els forts de cada atleta i tot en temps real. Habilitat que els serveix per treballar amb institucions tan potents com el Futbol Club Barcelona. I ara s'instal·len a Andorra.

La tecnologia que utilitzen serveix per mesurar els comportaments mecànics de les persones, més enllà del registre de dades que pot aconseguir una màquina. Com a exemple, un programa automàtic pot analitzar quants passes pot llençar un jugador de futbol, però no si aquests han sigut bons o no. Per això, aquesta tecnologia s'utilitza més al món de l'esport. A Barcelona, d'on és originària Idea –que comercialment se'n diuen 1d3a–, s'ha utilitzat i encara es fa servir als entrenaments del club de futbol, però també a Montmeló o el Centre d'Alt Rendiment.

Banc de proVes a Andorra / Ara, Idea s'instal·larà a Andorra, després de posicionar-se a la Gran Bretanya i als Estats Units. I fins i tot posarà la seva oficina central aquí, a la Massana, si bé deixarà la part d'investigació i recerca a la capital catalana.

Es podran trobar molt a prop de les oficines de la Universitat Oberta de la Salle, perquè ja comparteixen espai a Barcelona i consideren que podran beneficiar-se de «la bona sintonia» que ambdós tenen. A més, probablement hauran de trobar personal per formar-lo en l'ús d'aquest programa, que és un dels serveis més sol·licitats, i per tant podran fer la formació allà, en el seu edifici.

El soci fundador de la companyia, Jesús de Pablos, estima que ja estan preparats tots els documents necessaris per fer efectiva l'entrada al país, i que a finals de novembre ja voldrien estar en funcionament. En un principi es comptarà amb un personal d'unes tres persones a Andorra, però De Pablos confia que abans de l'estiu vinent ja hi hagi una quinzena de persones formades en el seu programa al Principat.

¿I la primera intenció? Aprofitar-se de la mida petita d'Andorra per fer un gran banc de probes. «Ara volem un país amb tot un entramat esportiu, amb diversos estadis, col·legis. Tot això resulta molt accessible», va explicar De Pablos. La seva intenció és treballar amb les diferents federacions i associacions del país.

De fet, ahir la companyia ja es va reunir amb els clubs esportius del país per presentar i oferir el seu producte, per així poder iniciar una via de negoci. De moment, mantenen els seus contractes als països de llengua anglesa i els que ja mantenien a Barcelona. Sobre les possibilitats laborals que aportarà a Andorra, De Pablos vol que treballin amb ells àrbitres, esportistes i gent lligada al món de l'esport. I que no deixin aquestes tasques, tot i col·laborant amb ells.


 
Vídeo on l'entrenador del Sant Andreu explica com funciona l'eina que utilitza Idea per conèixer com millorar el rendiment dels esportistes. Vídeo: YOUTUBE / 1d3A


Per a més informació consulti l'edició en paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT