PUBLICITAT

El Govern injecta 5,3 milions a RTVA per «portar la societat a la legalitat»

  • L'operació permet recapitalitzar l'ens i eixugar el deute, que ara serà de titularitat de l'Executiu
  • Vora un milió d'euros es destinen a afrontar les despeses extraordinàries d'aquest any
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un càmera grava la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, celebrat ahir Foto: TONY LARA

Ho va demanar tot just dimarts el director de Ràdio Televisió d'Andorra, Francesc Robert. I l'endemà els seus desitjos es complien. Ahir, en Consell de Ministres, el Govern va aprovar una injecció de 5,3 milions d'euros per a la parapública, en forma de crèdit extraordinari. La quantia servirà per tapar forats econòmics que supuraven per dues bandes: el deute acumulat des del 2000 i les despeses extraordinàries no pressupostades aquest any. En el primer cas l'operació servirà per «portar la societat a la legalitat», a paraules del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. En el segon, es farà front a les indemnitzacions de prop d'una trentena de treballadors acomiadats, a més de la despesa generada per la celebració de la Copa del Món o l'afiliació a la Unió Europea de Radiodifusió (UER).

Tal i com va explicar Cinca, la televisió pública està sotmesa a dues lleis, la de societats anònimes i la pròpia de RTVA, la qual deixa clar que les seves operacions de finançament no poden superar el 35% dels ingressos per operacions corrents. Aquest límit ja es va superar al 2007. Per tant, des de llavors la parapública era una societat fora de la legalitat, una societat «en fallida». La injecció de 4,3 milions servirà per eixugar el deute i restituir «la situació patrimonial», fixada en els 600.000 euros.

En qualsevol cas, el que va voler deixar clar el ministre és que la injecció de capital no representa nou endeutament per al Govern, sinó que el que es fa és canviar-ne la seva titularitat. Perquè en el fons, qui ha d'assumir el deute, tingui la titularitat que tingui, segueix sent el propi Executiu. La voluntat de tenir una societat sanejada és legalitzar-la i també tornar a obrir una possible línia de crèdit amb els bancs.

Pel que fa al que resta fins arribar als 5,3 milions d'euros, vora un milió, es destinarà a finançar les despeses no previstes d'aquest any. El gruix principal, gairebé 700.000 euros, és per afrontar les indemnitzacions, a més del sou de gener a març de la quinzena d'acomiadats durant el primer trimestre, una partida no contemplada al pressupost d'aquest exercici.

Més control cara el 2013 / El crèdit extraordinari aprovat ahir ha de ser un punt d'inflexió en el rumb que ha de prendre la parapública, segons va assegurar Cinca. Ja no val un nou exercici amb pèrdues, que han arribat a ser de 860.000 € al 2009. El Govern ha exigit a Robert que elabori «un pressupost tocant de peus a terra» i que tingui en compte la realitat dels ingressos pressupostaris, a la baixa els darrers anys i sempre per sota del previst. En resum, un pressupost «realista» i que corregeixi els desviaments sense haver de caure en nous dèficits.

Això sí, tot i l'exercici de contenció, l'any vinent –i també al 2014– el Govern augmentarà la transferència que destina a RTVA. Al 2013 seran 300.000 euros més –d'un total de 3,2 milions. El motiu és que cal una renovació del material de la parapública, actualment «obsolet». A partir del 2015, la voluntat és anar reduint la partida.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT