PUBLICITAT

Espanya investiga Andorra per connexions amb la màfia xinesa

  • També es blanquejava amb transferències fetes per espanyols amb diners a paradisos fiscals
  • El Ministeri d'Interior del país veí confirma que fins a set estats tenen ramificacions de la trama
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un dels registres a les naus que els xinesos ocupaven Foto: JUAN MANUEL PRATS

El fort cop assestat a la màfia xinesa a Espanya pot esquitxar també a Andorra. L'operació Emperador continua oberta després d'haver interceptat 12 milions d'euros en efectiu i d'arrestar a 83 persones, i ara és quan la cerca comença a expandir-se per altres països europeus. Així ho van confirmar ahir fonts de les forces de seguretat del país veí. I entre les nacions que hi són al punt de mira de la policia espanyola està Andorra. Els detinguts poden haver operat també al Principat. I si de moment no s'han detallat els nexes entre la xarxa mafiosa asiàtica i el nostre país, ja s'està investigant el Principat.

No s'escapa que, de les dues formes d'operar d'aquesta màfia, la segona era buscar espanyols amb diners col·locats en paradisos fiscals. Aquests espanyols enviaven diners a la Xina des del paradís fiscal i a canvi rebien diners en efectiu. Suïssa també està sent investigat,a més d'altres sis països, van confirmar fonts del país veí.

I ahir mateix es van remetre les comissions rogatòries als països que podrien haver estat víctimes també de la xarxa xinesa.

Estructura piramidal / El ministre d'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, va explicar ahir que aquesta associació mafiosa estava «molt ben estructurada i amb caràcter piramidal», i que tenia per objectiu principalment el blanqueig de capitals i l'evasió fiscal. Una trama que afectava al petit i gran comerç «des del punt de vista de la competència deslleial».

A més, el ministre d'Interior va destacar que aquesta operació es un «avís per a navegants» de «l'empeny» de l'Executiu espanyol en lluitar contra el frau fiscal, un fet que, segons va dir, «millora la competitivitat» de l'economia espanyola a eliminar trames que són «autèntiques màquines d'evasió i blanqueig de capitals».

I si quan Fernández Díaz parlava de la persecució del blanqueig no va assenyalar cap altre estat en concret, sí que va dir que hauran detencions en altres països. I Andorra podria ser un d'aquests.

«És un exemple emblemàtic del que significa l'empeny d'aquest Govern en la lluita contra el frau fiscal i laboral», va insistir Fernández Díaz, per agregar que el ja decomisat a l'operació «s'evitarà en el futur i «constitueix una molt bona notícia» per a l'Agència Tributària espanyola.

La gesta contra la màfia xinesa a Espanya es va convertir en una operació històrica des del mateix dilluns, quan es va començar a sentir públicament. Ahir, el director general de la Policia a Espanya, Ignacio Cosidó, i el comisari general del cos judicial, José García Losada, van precisar que ja s'arriben als 10 milions en efectiu decomissats. En aquests s'han de sumar els dos que es van enxampar en el marc de l'operació.

En relació al nombre de detinguts, la xifra puja cap als 83. D'aquests, 17 són espanyols, 53 de nacionalitat xinesa i els altres de diverses procedències. Un d'ells es va arrestar a Alemanya, un dels set territoris que s'estan investigant juntament amb el Principat.

A més, s'han practicat fins ara més de cent registres i s'estan realitzant més de 122 embargs a persones físiques i 235 a jurídiques i societats.

Els detinguts van començar a passar pel despatx del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu a partir d'ahir. Entre les 83 persones arrestades hi ha el conegut empresari xinès Gao Ping, l'actor porno Nacho Vidal i el regidor de Participació Ciutadana i Seguretat de l'Ajuntament de Fuenlabrada, José Borràs. També hi ha funcionaris com una treballadora de la Subdelegació del govern espanyol a Zamora. La trama defraudava entre 200 i 300 milions d'euros l'any.

Els principals delictes que s'atribueixen als implicats són els de pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals, però també suborn, falsedat en documents oficials, contraban, contra la hisenda pública, amenaces, contra la propietat intel·lectual ,industrial i laboral.

El fiscal Anticorrupció va explicar que en aquest cas no es pot parlar de màfia sinó que seria un conglomerat de grups organitzats liderats per xinesos que havien muntat el seu negoci a Espanya. L'organització blanquejava diners a través del contraban amb la introducció de mercaderies de tot tipus que escapaven al control de les autoritats i que es distribuïen per tot l'Estat. Els beneficis que obtenien no els ingressaven als bancs normals, sinó que els enviaven a Xina.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT