PUBLICITAT

Setge a les aigües contaminades

  • El Ministeri de Medi ambient explica com combatre la contaminació al subsòl H A Andorra aquest procés és important degut als vessaments de gasoil a les benzineres i als edificis
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Camp a la jornada tècnica de descontaminació d'aigües subterrànies, ahir. Foto: ANA / N. M.

Garantir la descontaminació de les aigües subterrànies. Una tasca a tenir en compte perquè pot influir directament a la salut. I és que moltes d'aquestes podrien acabar per arribar als consumidors. Per això, el Departament de Medi Ambient va celebrar ahir una jornada tècnica per donar a conèixer les claus del nou reglament aprovat a principis d'estiu. I a explicar les claus sobre com actuar davant una situació d'aigües contaminades al subsòl.

Per determinar si el sòl està contaminat hi ha uns nivells guia d'alerta que no es poden superar, però també es té en compte el risc que suposa per la freqüentació del sòl en qüestió. I els empresaris que tenen instal·lacions que drenen aigüa a l'exterior estan obligats a controlar aquest fet. I el protocol d'actuació al moment de detectar qualsevol incidència es va tractar ahir a la sala d'actes de Morabanc, amb tècnics convidats pel Ministeri de Medi Ambient.

La contaminació del sòl és el que influeix en què les aigües subterrànies ho estiguin també, es va explicar a la jornada tècnica. «Hem de donar prioritat a la descontaminació de les aigües», va declarar el ministre de Medi Ambient, Francesc Camp. Tal i com va voler explicar a un públic que va qualificar de molt nombrós –«em congratula l'èxit de la jornada, això significa que hi ha interès»–, l'aigua es pot contaminar i netejar i aquesta ha d'estar una prioritat. Perquè aquesta circula per les cases i es pot usar per al consum domèstic, i per tant ha de ser el primer en restablir les seves condicions inicials.

La normativa estableix que el propietari del sòl contaminat ha d'informar el ministeri quan es produeix la contaminació, i que s'ha de fer càrrec dels estudis necessaris i de la descontaminació de la zona. En cas que no ho faci, se n'encarregarà el ministeri però en repercutirà les despeses posteriorment al propietari.

A Andorra s'han marcat uns límits que estableixen els nivells guia d'alerta a partir dels quals es considera que el sòl està contaminat. A més, també es té en compte si el terreny és de més o menys risc, si per exemple és una zona freqüentada per nens o es tracta d'un terreny aïllat de la població.

¿Per què és especialment important a Andorra? Segons el cap de la Unitat de recuperació i millora d'aqüífers de Catalunya, Emilio Orejudo, per la despesa important en carburants fòssils dedicats a escalfar els edificis en hivern. L'expert, convidat pel ministeri, va felicitar Andorra pel seu compromís amb aquesta descontaminació. «Sou valents», va declarar, ja que a Espanya només hi ha uns objectius marcats en quant a la contaminació d'aigües a Catalunya. I no molta experiència internacional.

Camp va assegurar que a Andorra no es donen molts casos de contaminació, ja que des del 2008 se n'han trobat al voltant d'una desena. Però que s'ha d'anar alerta amb els vessaments dels dipòsits de gasoil que es troben a tots els edificis i a les benzineres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT