PUBLICITAT

Els viatgers que entren podran dur el mateix que els que surten

  • El parlament aprovarà el mateix règim de franquícies que té la UE per a mercaderies de països tercers
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Agents de la Duana andorrana controlen l'entrada de vehicles al Pas Foto: TONY LARA

Dilluns passat, sindicatura va admetre a tràmit parlamentari el projecte de Llei del règim de franquícies duaneres per adaptar la normativa nacional a la comunitària. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va explicar la setmana passada que el text vol obeir a la demanda que la Unió Europea va fer el 2003. En virtut de l'Acord Duaner, Andorra aplicarà les mateixes franquícies que la UE respecte a les mercaderies procedents de països tercers, i les mateixes limitacions per als productes inclosos en els capítols que van quedar al marge de l'acord (de l'1 al 24), sobretot per preservar el cultiu i la indústria del tabac. O sigui que els viatgers que entrin a Andorra tindran les mateixes limitacions que els que en surten per importar-hi alcohols, tabacs i perfums.

Poc més de dos litres de vi / Si a cap andorrà, nacional o resident, se li acudirà comprar tabac ni a Espanya, ni a França ni a més territori de la UE, si que se li pot acudir comprar algun licor de record, o ara, que s'acosten festes, alguna caixeta de vi, xampany o cava. Ull! La franquícia autoritzada per aquests productes és d'un a dos litres per persona.

Mil euros de compres / Per a la resta de mercaderies, també s'equipara la franquícia de 1.000 euros per a les compres de productes inclosos en els capítols (del 25 al 96) per als quals Andorra integra l'acord i que són tots els productes industrials. El text diu però, que també s'admet el contingut de l'equipatge personal dels viatgers procedents d'un país estranger, amb la condició que el contingut es beneficiï d'una exoneració de l'impost general indirecte (IGI). Caldrà anar amb compte amb el retorn de l'IVA perquè «si les duanes comuniquen, de la mateixa manera que el viatger demana l'exoneració al país comunitari d'origen de la mercaderia, es podrà veure aturat abans d'entrar en territori andorrà per satisfer l'IGI» van explicar ahir fonts properes al comerç d'importació al Principat, que també van afegir que un major control de les importacions és desitjable per evitar l'intrusisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT