PUBLICITAT

El programa de prevenció detecta 24 càncers precoçment

  • Un 34% de la població femenina d'entre 50 i 69 anys es fa la mamografia
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Escaler, de la Cambra de Comerç, Casals i Vidal, presenten els resultats del programa i la campanya informativa d'aquest any, ahir. Foto: SFG

El 30% dels càncers diagnosticats en dones són de mama. Aquesta és una malaltia que representa «un dels principals problemes de salut pública», segons va explicar ahir la cap d'àrea de Prevenció i Promoció i vigilància de la Salut, Rosa Vidal, doncs és una de les principals causes de mort, i la primera entre les dones menors de 75 anys –el 16,9% de les morts de dones per càncer són de mama. Però si alguna cosa hi ha de positiu en tot això és que «si s'agafa a temps es pot curar» i «quan abans, menys agressiu és el tractament» i més possibilitats d'èxit. En aquest sentit, el programa de prevenció del càncer de mama engegat pel Ministeri de Salut l'any 2007 ha servit per detectar 24 casos de manera precoç, 12 en la primera ronda –feta el bienni 2008-2009– i uns altres 12 en la segona –2010-2011. Cada any es diagnostiquen entre 26 i 30 càncers de mama, segons va apuntar Vidal.

El programa es dirigeix a totes les dones d'entre 50 i 69 anys, i per aquest se les convida a fer-se una mamografia cada dos anys gratuïtament. En la primera ronda es van convidar 8.293 dones, i només el 26,4% va respondre, 1.637 fent-se la mamografia dins el programa, i altres 553 aportant els resultats de les mamografies que es fan pel seu compte. En la segona, eren 8.742 dones les convidades, i 2.599 es van fer les proves i altres 371 van aportar els resultats. Això és un 34% de resposta.

Vistos els resultats, el director de Salut i Benestar, Josep Casals, va afirmar que es tracta d'un programa que «s'està demostrant necessari». I cal ampliar-lo. L'objectiu dels responsables de Salut és aconseguir el 70% de resposta, una fita que confien assolir d'aquí dos o tres biennis, segons Casals.

Aquest programa no té un pressupost fix, i varia en funció de les dones que s'hi acullen, doncs el seu cost és el de les mamografies. Aquest va a càrrec de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i del Govern, que retorna el 25% que no satisfà la CASS a les usuàries. Cada mamografia té un cost d'uns 61 euros. A banda, hi ha les campanyes informatives, per les que es busquen els mitjans més econòmics amb una «major efectivitat».

ALTRES PROGRAMES / Malgrat que la incidència del càncer de mama és elevada i també es dóna en dones més joves, Salut de moment descarta ampliar el programa actual a altres franges d'edat, doncs «no es té l'evidència científica» d'una prova i una periodicitat que es demostrin eficients per detectar aquest càncer en aquestes dones. De totes maneres, Casals va recomanar que per les que queden fora del programa, a la que es tingui un símptoma s'acudeixi a l'especialista, al ginecòleg «de referència», al de confiança, i cada any es faci la preceptiva revisió.

D'altra banda, el ministeri treballa per engegar un nou programa de detecció precoç, en aquest cas pel càncer de còlon, que és el segon tumor més diagnosticat. Casals va apuntar que durant l'any vinent se'n farà el disseny i que es preveu que «sigui una realitat el 2014».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT