Òscar Casal es confirma 7è al circuit de la Copa del Món

• Es treu l'espina de 2011 i ara els Teixidó han de treballar per entrar al Top Ten de les Vertical
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Òscar Casal, a Zegama, la gran prova basca que obre sempre el calendari Foto: EL PERIÒDIC

Faltava una cursa, a Malàisia, on Òscar Casal no podia anar per l'ajustat pressupost de la Federació de Muntanyisme (FAM), i allà es van presentar alguns dels seus rivals per intentar furtar-li la 7a posició de la general del circuit de la Copa del Món que encara tenia. Després de la cita de Kinabalu, l'andorrà va aconseguir mantenir-la, i ara sí que es pot dir que ha acabat 7è a la Copa del Món. Es treu, així, l'espineta del final de la temporada passada, quan en l'última cursa en què s'ho jugava tot una errada d'un comissari i la pèrdua de la ruta marcada va provocar la seva eliminació i acabar 16è de la general mundial. A tot això s'hi ha d'afegir que en les pròximes setmanes s'ha de decidir també la posició final dels corredors de la FAM en el circuit de les Vertical Series, on els germans Ferran i Xavier Teixidó tenen a la mà entrar entre els 10 primers.

Per arribar a aquest punt, Casal ha sumat esforços, amb la «sort», diu ell, de no haver patit cap lesió greu durant el transcurs de les curses i de la temporada, amb alguns problemes als peus però que, a l'hora de competir, no l'han impedit en cap cas rendir al màxim nivell. Va ser 18è a la duríssima prova que obre el calendari de la Copa del Món, la de Zegama al País Basc, mítica cursa en què es donen cita els màxims especialistes atrets per la tradició i ambient de la carrera. Després va disputar el Giir di Mont, sent 19è també en una altra clàssica que ningú no se'n vol perdre. Més tard va viatjar als Estats Units per disputar la marató de Pikes Peak, una cita que guanya adeptes i on, tot i les dificultats, va acabar 6è. A partir d'aquí, havia de seguir sumant encara més, i la doble cita dels Dolomites va ser important. Allà, tot i tenir alguns problemes físics dels quals es va haver d'oblidar per seguir, va ser 25è a la Vertical i 12è a l'Skyrace. Al final, 222 punts en total que el deixen 7è a una classificació general dominada pels espanyols, amb Kilian Jornet al capdavant amb 520 punts, 100 més que el segon, Luis Alberto Hernando, que va ser el campió la temporada 2011, mentre que tercer va ser l'escocès Tom Owens, amb 405. «Tenia alguna opció de ser sisè», va dir ahir Casal, perquè Miguel Caballero sumava 266 punts «i jo sabia que no anava a Kinabalu», però era «una despesa massa alta». Casal va afirmar que «el domini espanyol al capdavant és perquè ara mateix són els millors sense cap dubte».

CONTENT PEL SEU PROPI ESFORÇ / «Estic molt content de com m'ha anat la temporada, he estat a punt en les curses i m'he trobat bé, i així tanco una temporada molt bona, també amb la Copa d'Andorra», va manifestar ahir el corredor de la FAM. De fet, Casal suma ja dos campionats nacionals, després de l'obtingut la temporada passada, mentre que va ser segon fa dues, al 2010.

PENDENTS DE LES VERTICAL KILOMETER / La temporada no ha acabat per als corredors de la FAM, perquè Xavier i Ferran Teixidó estan en lluita encara per ser entre els 10 primers a les Vertical Kilometer Series mundialistes. Ara mateix és Xavi qui està milllor situat, 8è, mentre que Ferran és 11è i amb clares opcions de ser al Top Ten. Ho diu obertament el seleccionador nacional, Carles Font: «Ara l'objectiu és que els Teixidó acabin entre els 10 primers a la Vertical». A més, Font no descarta res, perquè Òscar Casal podria fins i tot entrar entre els 15 primers si fa una bona actuació en el que queda.

El calendari de les Vertical preveu dues curses encara, i a totes dues hi serà la FAM. La primera, a Fully (Suïssa), el pròxim dissabte 20 d'octubre. La següent i ja última cursa de la campanya 2012 serà al Puig Campana d'Alacant, l'11 de novembre. Sigui com sigui, els andorrans han estat a un nivell més que acceptable en una temporada molt carregada.