PUBLICITAT

El programa de detecció del càncer de mama vol arribar al 70% de les dones entre 50 i 69 anys

  • Durant la ronda del 2010 al 2011 d'aquest programa es van detectar dotze casos d'entre les 2.599 mamografies realitzades
16102012-cancer
La directora de la CCIS, Pilar Escalé, el director de Salut i Benestar, Josep Casals, i la cap d'àrea de prevenció, promoció i vigilància de la Salut, Rosa Vidal, durant la presentació de la campanya de prevenció del càncer de mama. Foto: ANA / N. M.
Amb motiu de la celebració del Dia mundial contra el càncer de mama que se celebra aquest divendres 19 d'octubre, el Govern torna a presentar una campanya de prevenció d'aquesta malaltia, que és la segona causa de mort més freqüent entre les dones. La voluntat és transmetre a totes les dones d'entre 50 i 69 anys l'opció que se'ls dóna de fer-se una mamografia gratuïta cada dos anys per poder detectar de manera precoç si tenen càncer de mama. Durant la ronda del 2010 al 2011 d'aquest programa es van detectar dotze casos d'entre les 2.599 mamografies realitzades. En aquesta ocasió es va aconseguir arribar al 34% de les dones d'aquesta franja d'edat, però l'objectiu és arribar al 70%, i el director de Salut i Benestar, Josep Casals, creu que es podria assolir en unes dues, tres o quatre rondes més.
El càncer és la segona causa de mort més freqüent entre les dones, després de les malalties circulatòries. Tenint en compte que la majoria de les dones moren a partir dels 75 anys, i que són les afectades per les malalties circulatòries, la causa més freqüent de mort entre les dones de menys de 75 anys és el càncer. D'entre els diferents tipus de càncer, a més, el de mama és el que representa el 16,9% de les morts.

La magnitud d'aquesta malaltia és important, però la cap d'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, destaca que cal tenir en compte que hi ha més afectació que mortalitat, i que, per tant, es pot curar. Assegura que quan abans es detecta més possibilitats hi ha de curar-lo i menys agressiu ha de ser el tractament.

Per fer front a aquest problema que afecta també la salut pública andorrana, el Govern treballa des del 2007 en la prevenció. El programa consisteix en oferir una mamografia cada dos anys a totes aquelles dones que es troben entre els 50 i els 69 anys. No s'amplia, de moment, el programa a altres edats perquè "no hi ha proves científiques que tingués efecte", ja que la detecció en dones més joves amb mamografia pot ser més difícil, i el desenvolupament de la malaltia pot ser més ràpid, i per tant podria no haver-n'hi prou amb fer-ho cada dos anys.

Durant la darrera ronda del programa, del 2010 al 2011, es van trobar 8.742 dones a les que es va enviar una carta perquè fossin coneixedores que podien fer-se aquesta mamografia. Es va aconseguir que 2.599 se la fessin, és a dir, el 34%, i d'aquestes es van detectar un total de 12 casos de càncer.

L'horitzó al que es vol arribar, tal com assenyala Rosa Vidal, és del 70% de les dones d'aquesta franja d'edat, ja que es considera que així es podria aconseguir una rebaixa de la mortalitat per aquesta malaltia. El director de Salut i Benestar, Josep Casals, ha indicat que per incrementar aquest percentatge també influiran els metges de referència que hauran de tenir un gran compromís per dirigir les dones cap a la prevenció d'aquesta malaltia.

En aquest programa, la CASS fa front al 75% de la despesa i el Govern n'assumeix l'altre 25%. El pressupost varia en funció del nombre de mamografies que es fan cada any, i cada una d'elles costa uns 61 euros.

Amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama, que se celebra aquest proper divendres, el Govern ha engegat una campanya de promoció per aconseguir arribar al màxim de població. Durant els dies 17, 18 i 19 d'octubre, els productors i distribuïdors de pa inclouran en els seus productes adhesius el llaç rosa contra el càncer de mama. A més, repartiran els díptics per donar a conèixer el programa de prevenció.

En aquesta ocasió s'ha comptat amb la col·laboració de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, que ha ajudat a contactar amb els productors.

D'altra banda, el director de Salut i Benestar, Josep Casals, ha informat que ja s'està treballant en un nou programa de prevenció, que és el del càncer colonorectal. Es preveu acabar de definir-lo durant el 2013 i que el 2014 ja sigui una realitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT