PUBLICITAT

Els impulsors de l'ILP recolliran firmes a la Fira d'Andorra la Vella

  • AD800, IC, sindicats de la Polícia i l'Usda sumen esforços
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La taula de traball de l'ILP amb representants d'AD800, els sindicats de funcionaris i Iniciativa Ciutadana, ahir. Foto: TONY LARA

Els impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de responsabilitat política, AD800, Iniciativa Ciutadana (IC), els sindicats de la Policia i la Unió Sindical d'Andorra (USdA, treballen per presentar una iniciativa legislativa popular que doti el país d'una llei de responsabilitat política, administrativa i jurídica.

El col·lectiu parteix de les experiències de països com ara Mèxic, Argentina i Estats Units, i també de la proposta que van fer un grup d'universitaris valencians per dotar Espanya d'una llei d'aquestes característiques. L'objectiu és lluitar contra la corrupció i combatre les males decisions polítiques, com poden ser «grans obres faraòniques que a la llarga només representen una despesa que es podia evitar», establint que si una decisió política té repercussions econòmiques, els que l'hagin pres l'avalin amb el patrimoni propi. La intenció és que la llei sigui retroactiva per a les decisions preses que tinguin conseqüències en l'actualitat i en els anys a venir. Els impulsors començaran a recollir les aproximadament 2.300 signatures necessàries per presentar la proposició de llei a la Fira d'Andorra la Vella, que se celebrarà el cap de setmana del 27 i 28 d'octubre.

AD800 va presentar ahir la taula de treball que elaborarà la proposició de llei de responsabilitat política, en la qual també hi participaran els dos sindicats de la Policia (SIPA i CFPA), la USdA i IC, a més de comptar amb el suport dels sindicats penitenciaris i de la duana, i d'altres entitats privades com l'Associació de la Petita i Mitjana Empresa (PIME). La intenció és elaborar el text el més aviat possible per iniciar al més aviat, la recollida de les aproximadament 2.300 signatures (el 10% del cens) que es necessiten per presentar la iniciativa legislativa popular al Consell General, tal com va explicar Manel Montoro, portaveu d'AD800.

La voluntat del col·lectiu és poder començar a recollir signatures durant la Fira d'Andorra la Vella, i els agradaria que els ciutadans que no tenen dret a vot també donessin el seu suport a la proposta signant de manera simbòlica l'ILP. Els impulsors de l'ILP van assegurar que els partits polítics també tenen la porta oberta a participar en la taula de treball, i van afegir que si no es pren en consideració la tornaran a presentar les vegades que faci falta. Des d'AD800 esperen que el Consell General no retoqui el text tal com va passar amb l'ILP sobre la llei antitabac, i a més, perquè el procés sigui el màxim de democràtic, proposaran que sigui la ciutadania, mitjançant un referèndum, la que aprovi la llei.

Mala Gestió / L'objectiu és combatre la mala gestió política, que segons els impulsors, és la causa principal de la crisi que viu Andorra, ja que «les males decisions han fet que l'Estat estigui completament arruïnat». Cosa que segons els impulsors de l'ILP també justifica la introducció de nous impostos «fent pagar als empresaris aquesta mala gestió». La intenció és que la llei sigui retroactiva en aquelles decisions que encara tinguin conseqüències en el present, i en aquest sentit van parlar del Túnel de les Dos Valires, del qual van denunciar que es pressupostés per 50 o 60 milions i se'n paguessin 120, a més de considerar que és una infraestructura innecessària per les dimensions del país.

LLei de la cass / Els defensors de la llei de responsabilitat política també van posar com a exemple la construcció del centre hospitalari, «la febre dels poliesportius» o les males inversions que va fer en el seu moment la CASS, i que «ha portat a les retallades que actualment es volen aplicar». En aquesta darrera qüestió, també van demanar ahir que «la reforma de la CASS pugui ser votada mitjançant un referèndum».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT